Štart letnej olympiády v Tokiu je pre koronavírus ohrozený

NETKY.SK • 27 Február 2020, 11:21 • 2 min
Štart letnej olympiády v Tokiu je pre koronavírus ohrozený

TOKIO - Odborník na infekčné choroby Japonec Norio Ohmagari naznačil, že štart letnej olympiády v Tokiu 2020 je pre výskyt koronavírusu ohrozený. Organizátori síce túto možnosť okamžite zmietli, avšak v krajine vzbudzuje nový vírus čoraz väčšie pochybnosti

slovakia

left justify in out

Vírus sa šíri

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa v utorok po prvý raz nakazilo vo svete viac ľudí ako v Číne, z ktorej sa patogén rozšíril.

 

img

 

Čas ukáže 

"Sme na križovatke. Ak sa počet infikovaných v priebehu nasledujúcich troch týždňov nezačne znižovať, bude nutné sa zamyslieť, či sa olympiáda uskutoční. Bude to veľmi dôležité a ťažké rozhodnutie," povedal riaditeľ oddelenia infekčných chorôb Národného zdravotníckeho centra.

 

Zároveň však dodal, že ešte nie je nič stratené a pred prijatím rozhodnutia bude treba zanalyzovať všetky dáta. "Ak sa nám podarí dostať pod kontrolu druhú a tretiu vlnu nákazy, bude to dobrý signál," povedal Ohmagari.

 

img

 

Prípady v Japonsku

V Japonsku evidujú 186 prípadov nového koronavírusu, ďalších viac ako sedemsto nakazených je v karanténe na britskej výletnej lodi Diamond Princess v Jokohame.

 

3 mesiace pred začiatkom olympiády

Možnosť zrušenia hier najnovšie nevylúčil ani najdlhšie slúžiaci člen Medzinárodného olympijského výboru Dick Pound. V utorok uviedol, že čas na konečné rozhodnutie sa kráti. Podľa jeho názoru, konečný verdikt musí padnúť aspoň tri mesiace pred začiatkom podujatia, teda pred 24. júlom. "Som si istý, že MOV nepôjde proti odporúčaniu Svetovej zdravotníckej organizácie. Hrozba pandémie je oveľa dôležitejšia ako športové podujatie, hoci aj na úrovni olympiády," vyjadril sa Pound.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tokyo 2020 (@tokyo2020),

 

Skrátenie trasy pochodne? 

V dôsledku situácie sa uvažuje o skrátení trasy olympijskej pochodne. Štafeta má plánovaný štart 26. marca vo Fukušime a postupne by mala prejsť cez všetkých 47 prefektúr.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona