Štart dovolenkovej sezóny zvyšuje záujem ľudí o výmenu cudzích mien

NETKY.SK • 1 Júl 2017, 17:04 • 2 min
Štart dovolenkovej sezóny zvyšuje záujem ľudí o výmenu cudzích mien

BRATISLAVA - S príchodom dovolenkovej sezóny rastie záujem Slovákov o cudzie meny. V bankách už tradične ako každý rok najčastejšie zamieňajú chorvátske kuny, ale aj doláre či meny okolitých krajín.

slovakia

left justify in out

Tohtoročný prudký rast záujmu o kuny napovedá, že Chorvátsko bude rovnako ako vlani aj tento rok medzi top vyhľadávanými destináciami slovenských a českých letných dovolenkárov. UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia už v máji tohto roka zaznamenala 117-% medziročný rast záujmu o túto menu.

 

"Chuť Slovákov cestovať k moru neklesá. Chorvátsko bude aj tento rok jednou z najobľúbenejších destinácií slovenských turistov, a to aj napriek tomu, že oproti vlaňajšku mierne zdražie," konštatuje hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková.

 

Zvýšený dopyt po kunách zaznamenali aj ostatné banky ako VÚB, Slovenská sporiteľňa či Tatra banka. "Záujem rástol rýchlo najmä v priebehu júna, už za prvých 19 dní mesiaca si klienti zamenili na Slovensku viac ako milión kún," uviedla hovorkyňa VÚB Alena Walterová s tým, že predpokladá, že objem zamenených peňazí bude rásť najmä od júla, keď sa naplno rozbehne dovolenková sezóna.

"Zvýšený záujem klientov o cudzie meny sme zaznamenali hlavne v prípade chorvátskej kuny, britskej libry. Z hľadiska absolútnej sumy v prepočte na eurá bol najväčší objem predaja cudzej meny zaznamenaný u kuny a libry," doplnila Walterová.

 

Ľudia v bankách vymieňajú eurá aj za ďalšie meny. UniCredit Bank zaznamenala už v máji 44-% rast záujmu o výmenu eur za doláre. Tatra banka eviduje záujem aj o škandinávske meny. "V pobočkách Tatra banky sme už počas mesiacov apríl, máj a jún zaznamenali zvýšený záujem o škandinávske meny, akými sú švédske, dánske, nórske koruny a o kanadské doláre. Počas júna sa k tomu pridali chorvátske kuny," priblížila hovorkyňa banky Zuzana Povodová s tým, že záujem majú klienti aj o české koruny, maďarské forinty či poľské zloté.

 

Klienti v Slovenskej sporiteľni okrem chorvátskej kuny menia aj bulharské levy. Na výber hotovosti v danej krajine pritom čoraz častejšie využívajú aj platobné karty. "V dovolenkovej sezóne majú ľudia tradične vyšší záujem o cudzie meny. Slováci však čoraz častejšie využívajú v zahraničí aj platobné karty. Motivuje ich k tomu aj postupné rozširovanie bezkontaktných platieb," dodala hovorkyňa sporiteľne Marta Cesnaková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies