Staroveké mesto sýrske Palmýra je po obsadení džihádistami zatiaľ nepoškodené

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 18:04 • 2 min
Staroveké mesto sýrske Palmýra je po obsadení džihádistami zatiaľ nepoškodené

PALMÝRA - Sýrske historické mesto Palmýra nezaznamenalo od minulého týždňa, keď kontrolu na ním prevzala ultraradikálna džihádistická skupina Islamský štát (IS), nijaké škody. Vyhlásil to dnes generálny riaditeľ pre sýrske pamiatky a múzeá Maamún Abdalkarím.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov, ktoré citovala agentúra Reuters, existujú oprávnené obavy, že radikáli vyhodia tieto 2000-ročné torzálne pamiatky z čias Rímskej ríše, vrátane hrobiek a Belovho chrámu, do vzduchu. Extrémisti ich totiž môžu vo svojom puritánskom vnímaní islamu považovať za modlárske.

 

Nepoškodený stav Palmýry, zapísanej na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, potvrdzuje i videozáznam zverejnený na stránke YouTube krátko po obsadení mesta stúpencami Islamského štátu. Na videu je vidno starovekú citadelu, stĺporadie, koloseum, budovy a múry tejto starovekej pamiatky.

 

Lietadlá sýrskych vzdušných síl podnikli v pondelok na okolie Palmýry zhruba 15 útokov. Jej obsadením IS výrazne oslabil pozície armády vernej sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a otvoril si cestu pre postup na metropolu Damask. Radikáli v uplynulých dňoch zabili v Palmýre najmenej 400 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona