Staroveké brány do pekla naozaj fungovali: Vedci zistili, čo v skutočnosti bolo za záhadnými úmrtiami obetí

NETKY.SK • 20 Február 2018, 12:18 • 2 min
Staroveké brány do pekla naozaj fungovali: Vedci zistili, čo v skutočnosti bolo za záhadnými úmrtiami obetí

Vedci odhalili tajomstvo stredomorských "brán do pekla".

slovakia

left justify in out

Počuli ste už o takzvaných „bránach do pekla“? Starí Rimania tvrdili, že takéto objekty sa nachádzajú po celej oblasti Stredomoria. Staroveké pramene uvádzajú, že sa  za nimi realizovali rôzne rituály a kňazi sem dokonca prinášali obete, prevažne zvieracie. Tieto zvieratá po prekročení istej hranice náhle umierali. V minulosti daný jav pripisovali niečomu nadprirodzenému, no dnes sa zistila pravda.

 

Jednu z takýchto brán si vzali na mušku vedci. Išlo konkrétne o pozostatky v meste Hierapolis na území dnešného Turecka. Archeológovia si totiž všimli, že vtáci, ktorí tade preleteli, umierali. Obzvlášť, ak leteli príliš nízko. Nemeckí výskumníci sa následne začali týmto miesto zaoberať podrobnejšie a zistili, že brána stojí nad zemskou trhlinou, z ktorej vyviera vulkanický oxid uhličitý.

 

Zistilo sa, že koncentrácia oxidu uhličitého v priebehu dňa kolíše. Najnebezpečnejší bol večer a v noci, kedy dosahoval až 35 percent. Počas dňa sa teplom dokázal lepšie rozptýliť. Nakoľko je oxid uhličitý ťažší ako vzduch, tento jedovatý mrak sa držal pri zemi a siahal približne do výšky 40 centimetrov.

 

Práve to je dôvod, prečo zvieratá po prekročení istej hranice zomierali a kňazi nie. Zvieratá mali hlavu položenú nižšie, preto oxid vdychovali vo väčších množstvách. Keď začali postupne upadať do bezvedomia, hlava im klesala, až sa udusili. Takéto obete teda pravdepodobne prebiehali vo večerných alebo ranných hodinách.

 

Výskumníci sú zo svojho objavu nadšení. Ide totiž o dôkaz pravosti historických prameňov, ktoré o záhadnom fenoméne pojednávali a zároveň sa im podarilo zdôvodniť, čo sa za tým skrýva. Je to len obyčajná geológia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona