Starostu Caracasu zadržali agenti spravodajskej služby

NETKY.SK • 20 Február 2015, 15:23 • 2 min
Starostu Caracasu zadržali agenti spravodajskej služby

CARACAS 20. februára (SITA/Reuters) - Agenti venezuelskej spravodajskej služby vo štvrtok zadržali starostu hlavného mesta Caracas z radov opozície Antonia Ledezmu, čo vláda označila za potrebný krok v záujme zmarenia pokusu o štátny prevrat s podporou USA.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia predstaviteľky mestského úradu Helen Fernándezovej pre kanál VIVOplay odviedli 59-ročného politika z kancelárie "nasilu, udierali ho a znova tak porušili ľudské práva". Opozičný zákonodarca Ismael García v príspevku na sieti Twitter tvrdí, že bol svedkom zásahu, pri ktorom údajne s Ledezmom zaobchádzali, "ako by bol nejaký pes". Dodáva, že agenti "vyvalili dvere bez toho, aby mali zatykač", zatiaľ čo podľa iných svedkov zásah sprevádzala streľba do vzduchu.

 

Manželka starostu ani jeho spolupracovníci vo štvrtok večer nevedeli povedať, kde sa nachádza alebo z čoho by mohol byť obvinený. Predstavitelia vládnucej socialistickej strany však v posledných dňoch Ledezmovi pripisovali plánovanie puču. Prezident Nicolás Maduro vyhlásil, že starostu zadržali na základe nariadenia štátnej prokuratúry a justičné orgány budú proti nemu konať pre "zločiny spáchané proti mieru v krajine". Pred väzobným zariadením spravodajskej služby sa medzitým zhromaždili opoziční lídri vrátane dvojnásobného prezidentského kandidáta Henriqueho Caprilesa, ktorí požadovali jeho prepustenie Ledezmu. 

 

Venezuelskí predstavitelia ešte minulý týždeň oslavovali zmarenie ďalšieho pokusu o štátny prevrat, ktorý sa mal v krajine uskutočniť počas prvého výročia vypuknutia vlny protivládnych protestov. Prezident Nicolás Maduro vtedy informoval o zadržaní generála vzdušných síl vo výslužbe, ktorý sa údajne spolu s 13 ďalšími osobami podieľal na sprisahaní proti socialistickému vedeniu. Skupina podľa neho plánovala v deň výročia zaútočiť na viaceré vládne budovy vrátane prezidentského paláca. Výsledkom násilia sprevádzajúceho minuloročné pouličné protesty proti zločinnosti a stavu venezuelskej ekonomiky bolo vyše 40 mŕtvych a stovky zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona