Starostovia zo Žitného ostrova majú podozrenie na ohrozovanie chránenej oblasti

NETKY.SK • 28 Jún 2018, 16:27 • 2 min
Starostovia zo Žitného ostrova majú podozrenie na ohrozovanie chránenej oblasti

BRATISLAVA – Starostovia obcí na Žitnom ostrove podozrievajú spoločnosti, s ktorými Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR podpísalo zmluvy o budovaní rýchlostnej cesty D4-R7, z obchádzania environmentálnych zákonov pri zriaďovaní nových štrkových baní. Na tlačovej konferencii o tom informoval Péter Öry, starosta obce Štvrtok na Ostrove.

slovakia

left justify in out

Pri výstavbe rýchlostnej cesty D4-R7 zastupuje štát MDV SR, ktoré v otázke verejných obstarávaní zastupuje spoločnosť Zero Bypass Limited. Tá má vlastného koncesionára D4R7 Construction s.r.o. „Tieto spoločnosti začali konania ohľadom využívania štrkových ložísk Žitného ostrova v celkovej výmere 140 hektárov ornej pôdy,“ povedal Öry. Bane majú slúžiť k výstavbe rýchlostnej cesty, no o ich otvorení sa rokuje bez vedomia starostov obcí nachádzajúcich sa na území Žitného ostrova.

 

„Problémom je, že tieto štrkové bane majú mať výmeru výlučne pod päť hektárov,“ doplnil starosta. Zákon o posudzovaní vplyvov na životne prostredie stanovuje presné limity, ktoré určujú, kedy musí návrh na otvorenie bane prejsť povinným hodnotením vplyvov na životné prostredie (EIA). Hodnotenie nie je povinné pre bane, v ktorých sa ťaží menej ako 10.000 ton štrku alebo ich výmera je menšia ako práve päť hektárov.

 

V katastri obce Čakany plánujú otvorenie troch baní s výmerou 4,96 hektára, 4,98 hektára a 4,98 hektára, pričom celková výmera pozemku presahuje 24 hektárov. „V prípade, že má plocha, ktorú štát prenajíma, 20 hektárov, geometrickým plánom ju rozdelia na menšie časti, ktoré majú vo výsledku menej ako päť hektárov. Nemusí preto prebehnúť posudzovanie vplyvov na životné prostredie. V tomto duchu sa domnievame, že dochádza k cieľavedomému obchádzaniu zákonov, ktoré sa týkajú životného prostredia. Kvôli tomu môže dôjsť k značnému poškodeniu zásob podzemných vôd,“ vysvetlil Öry.

 

Starostovia obcí sa stretli s viacerými procedurálnymi chybami, ktoré vnímajú ako vedomé obchádzanie zákona. „Nájomné zmluvy musia byť zverejnené na centrálnom registri zmlúv. Dňa 23. mája som vyžiadal zmluvy z ministerstva, nakoľko neboli zverejnené a prístupné na internete,“ dodal starosta Štvrtka na Ostrove.

 

Öry sa so starostkou obce Čakany Líviou Bugárovou a starostkou Mierova Katarínou Janikovicsovou spoločným listom obrátili na Okresnú prokuratúru v Dunajskej Strede, aby záležitosť prešetrila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies