Starostovia miest Hirošima a Nagasaki zaslali Obamovi protestný list

NETKY.SK • 1 November 2013, 06:23 • 2 min
Starostovia miest Hirošima a Nagasaki zaslali Obamovi protestný list

TOKIO - Starostovia japonských miest Hirošima a Nagasaki, ktoré sa ako jediné v histórii stali počas druhej svetovej vojny terčom atómového útoku, poslali americkému prezidentovi Barackovi Obamovi protestné listy po tom, ako USA medzi júlom a septembrom vykonali sériu nukleárnych skúšok za použitia menšieho množstva plutónia. Zámerom skúšok bolo zistiť vojenský potenciál krajiny.

slovakia

left justify in out

Ako vo štvrtok informovalo internetové vydanie denníka Japan Times, hirošimský starosta Kazumi Macui experiment odsúdil so slovami: "Spojené štáty sa nehodlajú vzdať svojho jadrového arzenálu, čo je úplne neprijateľné. Zradili nádeje tých, ktorí útoky prežili, ako aj miliónov tých, čo sa snažia o odstránenie týchto zbraní. Zároveň vyvstávajú pochybnosti týkajúce sa vašich záväzkov o svete bez jadrovej hrozby, vyslovených v roku 2009".

Nagasacký starosta Tomihisa Taue, ako aj predseda tamojšieho mestského zhromaždenia Hirojuki Itasaka, poslali Obamovi spoločný list formulovaný v podobnom duchu. Úrad pre národnú jadrovú bezpečnosť Spojených štátov (NNSA) na svojej oficiálnej webovej stránke oznámil, že do plutóniových testov bolo zapojené aj zariadenie s názvom Z-Machine. NNSA zároveň potvrdil, že testovanie plutónia prebehlo aj v skoršom období roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies