Starostovi Ružinova Pekárovi majú za členstvo v Transpetrole zobrať polročný plat

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 10:52 • 2 min
Starostovi Ružinova Pekárovi majú za členstvo v Transpetrole zobrať polročný plat

BRATISLAVA – Starosta Ružinova Dušan Pekár (KDH) zrejme príde o svojich šesť mesačných platov. Sankciu v takejto výške mu chcú uložiť za jeho pôsobenie v dozornej rade spoločnosti Transpetrol. Podľa miestnej komisie na ochranu verejného záujmu v Ružinove starosta porušil ústavný zákon o konflikte záujmov. TASR to potvrdil jej predseda Peter Hrapko.

slovakia

left justify in out

Svoje členstvo v Transpetrole si nechal u komisie preveriť samotný Pekár. Podľa výpisu z obchodného registra sedel v dozornej rade Transpetrolu od novembra 2010 do mája 2012. V tom čase bol, rovnako ako aj dnes, poslancom bratislavského mestského zastupiteľstva a starostom v Ružinove.

 

Pekár vraví, že v období, keď v dozornej rade Transpetrolu pôsobil, o možnom rozpore so zákonom nevedel. "Nemal som žiadnu vedomosť o tom, že by súbežný výkon zmieňovaných funkcií mohol byť v nesúlade so znením ústavného zákona," povedal pre TASR. Začal sa nad tým vraj zamýšľať pri príprave svojho tohtoročného majetkového priznania a požiadal preto miestnu komisiu, aby to preverila. Chcel vraj odstrániť akékoľvek pochybnosti.

 

Ústavný zákon o konflikte záujmov hovorí, že verejný funkcionár nesmie byť členom dozornej rady spoločnosti, ktorá bola zriadená na výkon podnikateľskej činnosti. Zákaz sa však podľa zákona nevzťahuje na zastupovanie štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu. Takým Transpetrol bol a stále je. "Bol som nominantom štátu," pripomína Pekár.

 

Právna analýza, ktorú si nechala vypracovať ružinovská komisia, ale podotýka, že starosta mohol byť ako zástupca štátu v Transpetrole iba pod podmienkou, že za členstvo v dozornej rade nedostával finančnú odmenu. "Po otvorení majetkových priznaní pána starostu Pekára komisia zistila, že za roky 2010 a 2012 priznal príjem z Transpetrolu. Za rok 2011 nepriznal členstvo v dozornej rade," uviedol Hrapko s tým, že aj vtedy príjem zo spoločnosti mal. 

 

Komisia preto podľa Hrapka dospela k záveru, že Pekár porušil ústavný zákon o konflikte záujmov hneď dvakrát. Prvýkrát, keď nepriznal členstvo v dozornej rade a druhýkrát tým, že za členstvo v dozornej rade poberal finančnú odmenu. Na zasadnutí ružinovského miestneho zastupiteľstva v máji by tak mal Hrapko predložiť návrh uznesenia na uloženie pokuty vo výške šesťnásobku mesačného platu starostu. 

 

Za svoje pôsobenie v dozornej rade súkromnej Komunálnej poisťovne prišiel o svojich šesť platov ešte minulý rok aj bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezaradený s podporou Smeru-SD). Zaplatiť tak musel pokutu vo výške viac než 27.000 eur a poisťovni tiež vrátil vyplatenú odmenu. Členom a podpredsedom dozornej rady poisťovne bol od 19. marca 2012 do 25. júna 2013. Primátor sa obhajoval tým, že zákon neporušoval úmyselne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies