Starostom Londýna sa stal moslim: Prvý v histórii mesta

NETKY.SK • 7 Máj 2016, 07:30 • 2 min
Starostom Londýna sa stal moslim: Prvý v histórii mesta

LONDÝN - Za starostu Londýna bol vo štvrtkových voľbách zvolený labouristický kandidát Sadiq Khan, ktorý sa tak stane prvým moslimom na čele najväčšieho európskeho mesta.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré sa objavili až dnes po polnoci - viac ako 24 hodín po uzavretí volebných miestností. Meškanie s oznámením výsledkov úrady zdôvodnili "malými nezrovnalosťami" pri sčítavaní hlasov.

 

Ako uviedla agentúra AP, Khan označil výsledok volieb za víťazstvo "nádeje nad strachom a jednoty nad rozdeľovaním".

 

Jeho víťazstvo bolo najdramatickejším výsledkom v štvrtkových miestnych a regionálnych voľbách, z ktorých vzišlo niekoľko veľkých zmien, ale podčiarkuje aj rozpory na britskej politickej scéne pred júnovým referendom o zotrvaní Británie v Európskej únii.

 

Khan - kandidát Labouristickej strany dostal vo voľbách starostu Londýna viac ako 1,3 milióna hlasov - 57 percent z celkového počtu, zatiaľ čo jeho protikandidát, konzervatívec Zac Goldsmith, 43 percent.

 

Predstavitelia volebnej komisie v noci nadnes informovali, že Khan porazil svojho rivala z tábora konzervatívcov, Zaca Goldsmitha, o viac ako 300.000 hlasov. Khan v úrade vystrieda konzervatívca Borisa Johnsona.

 

Na voľbách sa zúčastnilo 45,6 percenta voličov, čo je viac ako v roku 2012, keď prišlo voliť 38 percent registrovaných voličov.

Predvolebná kampaň v Londýne pripomínala štýlom zvyklosti USA: Goldsmith, zámožný environmentalista, označil Khana za politika, ktorý rozdeľuje, a obvinil ho, že zdieľa názory islamistických extrémistov.

 

Khan sa označuje za "britského moslima, ktorý sa pustí do boja s extrémistami". Počas kampane Goldsmitha obvinil, že sa snaží vystrašiť a rozdeliť voličov multikultúrnej britskej metropoly, kde žije viac ako milión moslimov.

Britskí voliči vo štvrtok rozhodovali o zložení nového parlamentu v Škótsku, národného zhromaždenia vo Walese i v Severnom Írsku a miestnych zastupiteľstiev v Anglicku. Vo volebný "superštvrtok" si občania viacerých miest vrátane Londýna a Bristolu volili nových starostov. Obyvateľov Londýna na dôvažok čakali i voľby poslancov mestského zastupiteľstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona