Starostlivosť sa má riešiť komplexne, tvrdí Dôvera

NETKY.SK • 15 December 2013, 12:44 • 2 min
Starostlivosť sa má riešiť komplexne, tvrdí Dôvera

BRATISLAVA - Úhrada ošetrovateľskej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb zo zdrojov verejného zdravotného poistenia, naráža na pripomienky Dôvery i Unionu.

slovakia

left justify in out

Uhrádzanie ošetrovateľskej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb sa stretlo s výhradami súkromných zdravotných poisťovní. Podľa generálneho riaditeľa Dôvery Martina Kultana je potrebné starostlivosť, ktorá je na rozmedzí medzi zdravotnou a sociálnou, riešiť komplexne. Zdravotná poisťovňa Union zase pripomína, že finančné zdroje, ktorými disponujú, sú obmedzené a ak niekde pridajú, inde budú musieť ubrať. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) navrhuje z verejného zdravotného poistenia uhrádzať zariadeniam sociálnych služieb deväť zdravotných výkonov ošetrovateľskej starostlivosti.

Kultan pripúšťa, že aj v domovoch sociálnych služieb sa vyskytnú zdravotné výkony, na druhej strane pripomína, že zdravotníctvo zase rieši množstvo prípadov, ktoré majú sociálne aspekty. Ako príklad uvádza seniora, ktorý leží v nemocnici jednoducho preto, že keby bol prepustený domov, nemá sa o neho kto postarať, či dieťa hospitalizované na pediatrii nie preto, že potrebuje zdravotnú starostlivosť, ale pre zlé sociálne a hygienické podmienky v ktorých žije. 

Riaditeľ Dôvery označil návrh MZ za nekoncepčný krok, keďže vyťahuje len jednu časť problému, ktorú chce riešiť. "Myslíme si, že je nesprávne, keď sa to rieši takýmto spôsobom a separé. Skôr si myslíme, že možno nie horúcou ihlou, ale v strednodobom horizonte treba pripraviť koncept dlhodobej starostlivosti, ktorá má známky zdravotné, ale aj sociálne," povedal Kultan. 

Podľa zdravotnej poisťovne Union majú byť výkony sociálnej starostlivosti, ktoré sú poskytované v zdravotníckych zariadeniach, recipročne preplácané ministerstvom práce. Poisťovňa tvrdí, že ak to tak nebude, je zákon, ktorý MZ predstavilo, výhodný len pre jednu stranu. Union poukazuje aj na to, že novela bude mať dopad na rozpočty poisťovní. "Je potrebné si uvedomiť, že objem zdrojov v zdravotníctve je konečný, to znamená, že ak budeme musieť v jednej oblasti zdravotnej starostlivosti zdroje navýšiť, v inej oblasti ich budeme musieť znížiť," uviedla hovorkyňa Union Judita Smatanová. 

Všeobecná zdravotná poisťovňa sa k návrhu MZ nateraz nevyjadruje, odkázala, že tak urobí v rámci pripomienkového konania. 

Rezort zdravotníctva nevie presne vyčísliť, aký objem peňazí si toto opatrenie vyžiada, keďže nie je známy presný počet tých, ktorí budú prijímateľmi ošetrovateľskej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb. Na základe auditu rezortu práce však predpokladá, že suma sa bude pohybovať od dvoch miliónov eur ročne. 

Návrh MZ je súčasťou novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona