Starosta zemetrasením zničenej L'Aquily odstúpil

NETKY.SK • 12 Január 2014, 09:12 • 2 min
Starosta zemetrasením zničenej L'Aquily odstúpil

RÍM - V starobylom meste a jeho okolí zahynulo takmer 300 ľudí a tisíce ďalších prišli o strechu nad hlavou po zemetrasení s magnitúdou 6,3 z apríla 2009.

slovakia

left justify in out

Starosta talianskeho zemetrasením zničeného mesta L'Aquila Massimo Cialente odstúpil po obvineniach, podľa ktorých sa jeho podriadení pri odstraňovaní následkov katastrofy neoprávnene obohatili. Polícia ich pred niekoľkými dňami začala vyšetrovať pre údajnú korupciu v súvislosti s opätovným vybudovaním centra mesta. O jeho rezignácii informovala v sobotu miestna televízna stanica RAI. Polícia tvrdí, že Cialentovi ľudia vyplatili viac ako 360-tisíc eur vo forme úplatkov štátnym zamestnancom výmenou za výhru vo verejných súťažiach pre spriatelené firmy. Ku korupcii malo prísť v rokoch 2009 až 2011. Polície v tejto veci vyšetruje osem ľudí aj pre obvinenia z falšovania dokumentov v záujme obdržania 1,2 milióna eur z verejných peňazí. Jeden z nich mal navyše zarábať na predaji poškodených domov.

V starobylom meste a jeho okolí zahynulo takmer 300 ľudí a tisíce ďalších prišli o strechu nad hlavou po zemetrasení s magnitúdou 6,3 z apríla 2009. Za zlyhanie pri neskorom varovaní pred katastrofou súd uznal vinnými šiestich vedcov, ktorým minulý rok vymerali šesťročné tresty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona