Starosta Števčík prichádza s novým návrhom riešenia problému otváracích hodín v centre Bratislavy

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 08:32 • 2 min
Starosta Števčík prichádza s novým návrhom riešenia problému otváracích hodín v centre Bratislavy

BRATISLAVA – Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík prichádza s ďalším návrhom na riešenie problému otváracích hodín podnikov a prevádzok na svojom území.

slovakia

left justify in out

Po upustení od delenia na všeobecnú a osobitnú prevádzkovú dobu gastronomických zariadení a služieb a po zonálnom delení navrhuje filozofiu delenia podľa typov jednotlivých zariadení, podľa vzoru okolitých krajín, predovšetkým Viedne. Nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb v tejto súvislosti hovorí o štyroch kategóriách podnikov, pričom pre každú z nich určuje prevádzkovú dobu.

 

"Bude na každom jednom podnikateľovi, aby sa slobodne rozhodol, akú prevádzkovú dobu si určí. Nebude to určovať mestská časť," povedal na dnešnej tlačovej besede Števčík. Znamená to, že podnikatelia sami určia, od kedy do kedy chcú mať otvorené, a to podľa toho, do ktorej kategórie svoju prevádzku zaradia a podľa svojich ekonomických ukazovateľov. Samospráva návrhom VZN podľa Števčíka nastavuje len mantinely otváracích a zatváracích hodín.

 

Do prvej kategórie spadajú reštaurácie, ktoré by mali byť podľa predkladaného návrhu otvorené denne od siedmej hodiny ráno do polnoci. Rovnaká prevádzková doba sa viaže aj na druhú kategóriu, do ktorej patria kaviarne, cukrárne a zmrzlinárne. Tretiu kategóriu tvoria nočné bary, diskotéky a kluby. Pri nich sa predbežne počíta s otváracou dobou od 10.00 h, záverečné hodiny závisia od konkrétneho dňa. V čase od nedele do stredy sa navrhujú prevádzkové hodiny do jednej hodiny ráno nasledujúceho dňa, vo štvrtok do druhej hodiny rannej a od piatku do soboty do štvrtej hodiny rannej. Do poslednej, štvrtej kategórie sú zaradené vinárne, pivárne a bary. Tie by mohli byť otvorené cez týždeň do polnoci, v piatok a sobotu do jednej hodiny rannej nasledujúceho dňa.

 

V akej podobe však VZN prejde, bude závisieť od poslancov. Tí sa ním budú zaoberať na najbližšom zasadnutí staromestského miestneho zastupiteľstva v utorok 28. marca. "Nie starosta, ale poslanci schvaľujú," zdôrazňuje Števčík. Návrh však podľa neho bol už prerokovaný s poslancami a niektoré pripomienky, ktoré z toho vzišli, boli do materiálu zapracované. Starosta taktiež hovorí, že sa v tejto veci stretol aj so zástupcami obyvateľov a prevádzkovateľov podnikov, ktorých niektoré pripomienky boli tiež do predkladaného materiálu zapracované. VZN má byť podľa neho kompromisom a prijateľné ako pre obyvateľov a podnikateľov, tak aj pre poslancov. Zároveň ale priznáva, že nikto nemôže byť stopercentne spokojný, panuje však zhoda, že Staré Mesto nemôže byť na jednej strane "mŕtve", na strane druhej zasa nemôže byť ani "dejiskom porušovania verejného poriadku." Práve s tým súvisí aj návrh druhého predkladaného VZN o ochrane verejného poriadku, práve v súvislosti so spomínanými prevádzkami, obzvlášť po 22.00 h a mestská časť v tomto smere očakáva aj väčšiu spoluprácu zo strany hlavného mesta, mestskej a štátnej polície.

 

Starosta zároveň v tejto súvislosti hovorí, že takéto riešenie vnímajú obyvatelia i podnikatelia ako "výrazný posun vpred pri riešení problému." Jozef Gális z občianskeho združenia bratislavských kaviarnikov však tvrdí, že návrh nekorešponduje s tým, ktorý bol s nimi prekonzultovaný a nie sú v ňom ani zapracované pripomienky, ktoré vzniesli k pôvodnému návrhu. Podľa neho z návrhu niektoré body vypadli, prípadne boli doplnené také, ktoré majú podnikateľov znevýhodňovať. Ako príklad uvádza, že v pôvodnom návrhu sa niektoré typy podnikov dali zlučovať, napr. bar a kaviareň, čo ale podľa najnovšieho nedá a prevádzkovateľ si musí vybrať iba jednu kategóriu. "Budeme ho v zákonnej lehote pripomienkovať v riadnom konaní," hovorí Gális, podľa ktorého momentálne materiál analyzujú.

Oba návrhy už mestská časť zverejnila na svojej webovej stránke a verejnosť ich môže pripomienkovať.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies