Starosta Ríma bol nakoniec donútený rezignovať, odstúpila celá rada

NETKY.SK • 31 Október 2015, 07:36 • 2 min
Starosta Ríma bol nakoniec donútený rezignovať, odstúpila celá rada

MILÁNO - Starosta talianskeho hlavného mesta Rím Ignazio Marino bol v piatok nútený odstúpiť iba deň po tom, ako stiahol svoju rezignáciu. Marinovo štvrtkové rozhodnutie nevzdať sa úradu podnietilo 26 členov tamojšej mestskej rady k podaniu hromadnej demisie, vďaka čomu bol aj on nakoniec nútený z úradu odísť.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie samotného politika, ktorý svoj odstup oznámil večer na tlačovej konferencii, pričom ho pripodobnil k bodnutiu do chrbta, aké sa svojho času ušlo aj rímskemu vladárovi Júliovi Cézarovi.


Politik sa stal starostom Ríma v roku 2013. Odstúpenie zo svojej funkcie avizoval začiatkom októbra, po tom, čo rímska prokuratúra začala prešetrovať, ako využíval svoju kreditnú kartu vydanú radnicou. Objavili sa totiž pochybnosti, že si do nákladov započítaval aj rodinné večere označované ako oficiálne alebo pracovné.


Vďaka týmto obvineniam neskôr stratil podporu vládnucej stredoľavej Demokratickej strany (PD) a talianskeho premiéra Mattea Renziho. Marino, ktorý už predtým akékoľvek pochybenia poprel, vo štvrtok bez vysvetlenia svoju rezignáciu stiahol.


AP doplnila, že Marino sa vo svojej funkcii pokúšal o riešenie problémov so zberom odpadkov a dopravou v hlavnom meste, ktoré zdedil po predošlej administratíve. Pri ich riešení však neustále narážal na prudký odpor pracovníkov mestskej rady.


Za úradujúceho starostu Ríma bol menovaný šéf milánskej prefektúry Francesco Paolo Tronca, informovala tlačová agentúra DPA. Minister vnútra Angelino Alfano to zdôvodnil slovami, že chce, aby bol Rok milosrdenstva, vyhlásený pápežom, rovnako úspešný ako Svetová výstava Expo 2015, ktorá sa dnes končí v Miláne.


Na budúci rok sa uskutočnia voľby nového starostu Ríma.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona