Starosta odmietol pochovať na cintoríne dieťa z rómskeho tábora

NETKY.SK • 4 Január 2015, 09:20 • 2 min
Starosta odmietol pochovať na cintoríne dieťa z rómskeho tábora

PARÍŽ - Francúzsku verejnosť pobúrila kauza okolo zosnulého rómskeho dieťaťa, ktoré starosta mesta na predmestí Paríža odmietol pochovať na miestnom cintoríne.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na francúzske médiá.
      

Dvojmesačné dievča zomrelo v nemocnici počas vianočných sviatkov, pravdepodobne na syndróm náhleho úmrtia dojčiat. Jeho rodičia bývali v provizórnom rómskom tábore pri malom meste Champlan juhozápadne od Paríža.
      

Starosta Champlanu Christian Leclerc odmietol dieťa pochovať na mestskom cintoríne s argumentom, že nedostatkové hrobové miesta sú vyhradené len pre tých obyvateľov, ktorí platia dane miestnej samospráve.
      

Na jeho slová obzvlášť rozhorčene zareagovali aktivisti, ktorí sa pokúšajú pomáhať Rómom žijúcim vo Francúzsku. Pobúrení rodičia obvinili starostu Leclerca z rasizmu.
      

Na napätú situáciu okamžite zareagoval starosta susednej obce Wissous Richard Trinquier: ponúkol pohrebné miesto na pochovanie zosnulého dojčaťa a postoj svojho kolegu zo Champlanu označil za nehumánny.
      

Pohreb dieťaťa sa uskutoční v pondelok - 10 dní po jeho smrti - na cintoríne vo Wissous, neďaleko parížskeho letiska Orly. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona