Starosta New Yorku pricestoval do Izraela

NETKY.SK • 18 Október 2015, 09:07 • 2 min
Starosta New Yorku pricestoval do Izraela

JERUZALEM - Newyorský primátor Bill De Blasio pricestoval v sobotu na trojdňovú návšteva Izraela, aby tak - podľa vlastných slov - prejavil solidaritu izraelskému národu v ťažkých časoch, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

De Blasio sa v Tel Avive stretol s tamojším primátorom Ronom Huldaiom, zavítal do školy, ktorú navštevujú židovské aj palestínske deti, takže sa stala symbolom spolužitia oboch národov, zišiel sa aj s primátorom Jeruzalema Nir Barkat a v jednej z nemocníc navštívil izraelské obete palestínskych útokov.

 

Je zvykom, že primátor New Yorku zavíta do Izraela, keďže v ním vedenom meste žije veľká a vplyvná židovská komunita. Pre De Blasia je táto návšteva prvá vo funkcii primátora. Izrael však už navštívil trikrát.

 

De Blasiovi poradcovia uvažovali aj nad jeho návštevou na Izraelom okupovanom Západnom brehu, ale z bezpečnostných dôvodov sa tejto myšlienky vzdali. Neočakávalo sa ani, že by sa stretol s niektorým z palestínskych predákov.

 

De Blasiovu návštevu v Izraeli platil obyvateľ newyorskej štvrti Brooklyn Baruch Eliezer Gross, ktorý je zakladateľom investičnej firmy Besadno Group, ktorá sídli v New Yorku i Jeruzaleme. Komisia pre konflikt záujmov pri newyorskom zastupiteľstve tento dar schválila. Agentúra AP pripomenula, že ide o prvú De Blasiovu zahraničnú cestu, ktorú financovala súkromná osoba.

 

Násilnosti, ktoré zachvátili Jeruzalem a Izraelom okupovaný Západný breh Jordánu, sú najzávažnejšie za posledné roky: doteraz si vyžiadali životy 41 Palestínčanov a ôsmich Izraelčanov.

 

Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Podľa platných pravidiel majú židia právo v istých hodinách navštíviť Chrámovú horu, kde po ich dvoch chrámoch zostal Múr nárekov, ale nemajú právo modliť sa tam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona