Starosta New Yorku nariadil pre legionelózu inšpekcie a testy

NETKY.SK • 7 August 2015, 10:15 • 2 min
Starosta New Yorku nariadil pre legionelózu inšpekcie a testy

NEW YORK - Starosta New Yorku nariadil testy a dezinfekciu strešných chladiacich zariadení na budovách po tom, ako v meste prepukla tzv. legionárska choroba - legionelóza, ktorej už podľahlo desať ľudí a ochorelo na ňu ďalších sto osôb.

slovakia

left justify in out

Najzávažnejšia bola situácia v južnom Bronxe, kde bolo na prítomnosť baktérie pozitívne testovaných päť strešných chladiacich veží. Newyorský starosta Bill de Blasio nariadil v meste inšpekcie všetkých strešných chladiacich veží v rámci prevencie, aj keď vyjadril presvedčenie, že zdroj nákazy sa už podarilo odhaliť. Uviedol tiež, že väčšina budov v New Yorku ani nemá chladiace veže tohto typu.


De Blasio spresnil, že do dvoch týždňov musia byť strešné chladiace zariadenia na všetkých budovách v meste otestované a dezinfikované, v opačnom prípade ich majiteľom hrozí trestné stíhanie. Veže sa používajú v rámci klimatizačných a ventilačných systémov.


Legionárska choroba je typom pľúcneho ochorenia, ktoré sa šíri inhalovaním vodnej pary obsahujúcej baktériu Legionella pneumophilla, ale neprenáša sa z jedného človeka na druhého. Symptómy choroby sú ako pri ťažkom zápale pľúc s čiastočne vysokou horúčkou, kašľom, dýchacími ťažkosťami a celkovou slabosťou.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies