Starosta Moskvy rezignoval, budú predčasné voľby

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 18:17 • 2 min
Starosta Moskvy rezignoval, budú predčasné voľby

MOSKVA - Starosta Moskvy Sergej Sobjanin v stredu odstúpil zo svojej funkcie v záujme vypísania nových volieb. Sobjanin oznámil svoje rozhodnutie prezidentovi Vladimirovi Putinovi, svojmu úzkemu spojencovi.

slovakia

left justify in out

Voľby nového šéfa moskovského magistrátu, do ktorého čela sa Sobjanin dostal v roku 2010, by sa mali konať septembri, keď sa v Rusku konajú voľby do samospráv. Za Sobjaninovou predčasnou rezignáciou mnohí vidia snahu zaskočiť opozíciu a znemožniť jej tak získať prestížny post, o ktorý mal záujem i podnikateľ Michail Prochorov. Ten však teraz bude mať málo času na predvolebnú kampaň. Hlasovanie sa totiž bude konať o dva roky skôr, ako mal vypršať mandát súčasného starostu, ktorý sa chce uchádzať o ďalšie funkčné obdobie.

Bývalý vicepremiér Sobjanin v roku 2010 nahradil moskovského starostu Jurija Lužkova, ktorého po 18 rokoch vo funkcii odvolal vtedajší prezident Dmitrij Medvedev. Navrhla ho vládna strana Jednotné Rusko. Priamu voľbu moskovského starostu totiž zrušili v roku 2004, odkedy volí lídrov regiónov, kam patrí aj Moskva, miestny parlament. Sobjanin je považovaný za pragmatika, byrokrata a verného spojenca Putina. Pred rokom 2005 pracoval ako gubernátor sibírskej Ťumenskej oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies