Starosta Marianky je na slobode, vzdal sa mandátu

NETKY.SK • 12 November 2015, 15:17 • 2 min
Starosta Marianky je na slobode, vzdal sa mandátu

BANSKÁ BYSTRICA – Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes nevzal do väzby starostu Marianky Radovana Juriku, stíhaného za prijímanie úplatku a prepustil ho zo zadržania.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal voči uzneseniu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR o týždeň 19. novembra.


Radovan Jurika po prepustení na slobodu pre médiá vyslovil spokojnosť s verdiktom súdu. Vyhlásil, že počas funkcie urobil pre obec veľa a teraz sa chce venovať rodine. Jeho obhajca Martin Ribár už predtým deklaroval odmietnutie obvinenia z korupcie. Radovan Jurika sa vzdal mandátu ešte pred podaním návrhu na väzbu, aby nepoškodil dobré meno obce. 


Obhajca uviedol, že s občanmi, ktorí sa rozhodli darovať obci finančné prostriedky, boli uzavreté darovacie zmluvy a všetky sú zverejnené na internete. Dary boli riadne zaúčtované na účtoch obce, prípadne zaevidované v obecnej pokladnici. Financie starosta použil na rozvoj infraštruktúry obce. Obec eviduje občanov, ktorí finančné dary dávali opakovane. Ak sa vyskytli prieťahy v stavebnom konaní, nebolo to preto, že žiadatelia neposkytli finančný dar, ale nemali splnené potrebné náležitosti. Podľa obhajcu dôvody na väzbu nie sú, pretože starosta po tom, ako sa vzdal mandátu, nemôže pokračovať v trestnej činnosti. Neobstojí ani prípadné ovplyvňovanie svedkov, pretože Radovan Jurika ako právnik si je vedomý, že by tým páchal trestný čin marenia spravodlivosti.
Starostu obce Marianka zadržala polícia v pondelok a obvinila ho z korupcie. Podľa medializovaných informácií starosta žiadal od ľudí za vydanie stavebného povolenia dar pre obec. Polícia Radovana Juriku vyšetruje za tri skutky, ktoré sa mali stať v roku 2011 a v roku 2015.


Ribár vyzval médiá, aby sledovali, či orgány činné v trestnom konaní budú stíhať aj ľudí, ktorí dali dar, ale tvrdia, že dali úplatok. Podľa neho za trestný čin podplácania hrozí dva až päť rokov väzenia. Advokát dodal, že doteraz nikto nenapadol darovacie zmluvy, ani nepodal trestné oznámenie. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies