Starosta Londýna Boris Johnson opäť kandiduje do parlamentu

NETKY.SK • 7 August 2014, 07:12 • 2 min
Starosta Londýna Boris Johnson opäť kandiduje do parlamentu

LONDÝN - Konzervatívny starosta Londýna Boris Johnson dnes oznámil svoju kandidatúru do dolnej komory britského parlamentu, čím ukončil mesiace špekulácií o svojom návrate do vysokej politiky.

slovakia

left justify in out

Tento obľúbený politik je považovaný za možného nástupcu britského premiéra Davida Camerona. Na to však najprv musí získať mandát v dolnej komore. Ešte ťažší druhý krok - volebné víťazstvo konzervatívcov - je zatiaľ vo hviezdach. 

 

Päťdesiatročný Johnson chce pritom absolvovať celý mandát starostu, ktorý trvá do konca roka 2016. Poslancom bol už v rokoch 2001-2008. Svoje šance, že sa jedného dňa stane premiérom, bagatelizoval slovami, že je to ako "nájsť Elvisa na Marse alebo že budem reinkarnovaný ako oliva". 

 

Konzervatívna strana, ktorá v súčasnosti tvorí koalíciu s liberálnymi demokratmi, sa v nedávnom prieskume inštitútu YouGov pre denník The Sun umiestnila tesne za opozičnými labouristami. Johnson a Cameron sú dlhoroční rivali, ktorí sa poznajú ešte z elitnej chlapčenskej internátnej školy v Etone a nemenej prestížnej Oxfordskej univerzity. Napriek tomu Cameron privítal Johnsonove oznámenie na Twitteri ako " veľkolepú novinu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona