Starosta Kusý pozýval na akciu pred ukončením obstarávania

NETKY.SK • 26 September 2013, 13:29 • 2 min
Starosta Kusý pozýval na akciu pred ukončením obstarávania

BRATISLAVA - Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý poslal 27. augusta novomestským poslancom pozvánky na Záver kultúrneho leta s kompletným programom, o podobe ktorého sa však v tom čase stále rozhodovalo vo verejnom obstarávaní.

slovakia

left justify in out

Mestská časť obstarávanie s názvom "Zabezpečenie kultúrneho programu na podujatie Záver kultúrneho leta v Novom Meste" v hodnote 10 570 eur zverejnila 22. augusta, ponuky mohli uchádzači predkladať do 28. augusta. Mestská časť obstarávaním hľadala subjekt, ktorý jej za týždeň zabezpečí vystúpenie Heleny Vondráčkovej či Orchestra Gustáva Broma. Na otázku agentúry SITA, či bolo obstarávanie zmanipulované, keď už deň pred ukončením podávania ponúk starosta poznal všetkých účinkujúcich, hovorca novomestského miestneho úradu Marek Tettinger povedal, že verejné obstarávanie bolo v poriadku a v súlade so zákonom. Podľa Ivana Rončáka z Transparency International Slovensko (TIS) je zmyslom verejného obstarávania najmä zabezpečiť, aby sa za verejné peniaze nakúpili čo najlepšie tovary alebo služby a za čo najmenej peňazí. "Prípad vo mne vyvoláva pocit, že išlo o formálne obstarávanie, pretože nastavané požiadavky nemohol ktokoľvek reálne splniť," informoval Rončák.

Hovorca Úradu pre verejné obstarávanie Ján Mažgút pre agentúru SITA povedal, že vo všeobecnosti platí povinnosť verejného obstarávateľa rešpektovať základné princípy verejného obstarávania, ktorými sú princíp rovnakého zaobchádzania, princíp nediskriminácie uchádzačov, princíp transparentnosti a princíp hospodárnosti a efektívnosti. 

Mestská časť Nové Mesto zverejnila kompletný program s účinkujúcimi deň pred ukončením lehoty na podávanie ponúk. Jej hovorca Tettinger tvrdí: "Vzhľadom na blížiaci sa termín podujatia sme pozvánky odoslali pred skončením obstarávania. Na pozvánky sme uviedli program podľa našich predstáv s rizikom, že môže dôjsť k zmene programu". Vo verejnom obstarávaní hľadala mestská časť folklórny súbor či detský kultúrny program, v pozvánke však starosta pozýval už na vystúpenia Folklórneho súboru Technik, Detského tanečného súboru B.S.G. a vystúpenie Šaša Maroša. Podľa Tettingera mala mestská časť pri zostavovaní programu podujatia konkrétnu predstavu o programe. Po konzultácii s oddelením verejného obstarávania špecifikáciu v niektorých prípadoch zovšeobecnili, aby mohli program s výnimkou headlinerov upravovať. "V rámci obstarávania nás kontaktovali uchádzači s dotazom na upresnenie detského programu a ľudového súboru, preto sme ich informovali o našej predstave s tým, že je možné ich meniť v rámci kategórie. Napríklad ľudovú hudbu za inú ľudovú hudbu," uviedol Tettinger. Do súťaže sa prihlásila jediná spoločnosť - L.A.V. 1, s.r.o., a tá aj uspela. 

"Výzvu na zaslanie cenových ponúk sme zverejnili na internetovej stránke v sekcii obstarávania, kde na ňu mohol ktokoľvek reagovať. Na úhradu kultúrneho programu sme nepoužili prostriedky z rozpočtu mestskej časti, ale od sponzorov a od subjektov, ktoré si v rámci podujatia objednali reklamu," uviedol Tettinger. Ako však informoval Rončák z TIS, aj keď peniaze na podujatie boli od sponzorov, tým, že ich používala mestská časť na verejné účely, museli s nimi nakladať ako s verejnými peniazmi. 

Spoločnosť L.A.V. 1, s.r.o. získala podľa informácií zverejnených na oficiálnej internetovej stránke mestskej časti od bratislavského Nového Mesta od 12. júna 2012 deväť zákaziek v celkovej hodnote 41 954 eur. Spoločnosť zabezpečovala okrem Záveru kultúrneho leta napríklad aj technické a programové zabezpečenie Otvorenia kultúrneho leta či technické a programové zabezpečenie Medzinárodného dňa žien. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies