Starosta, ktorý sa preslávil rozhodnosťou počas hurikánu Katriny, dostal desať rokov

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 07:29 • 2 min
Starosta, ktorý sa preslávil rozhodnosťou počas hurikánu Katriny, dostal desať rokov

WASHINGTON - Na desať rokov pobytu vo federálnom nápravnom zariadení odsúdil dnes súd v americkom štáte Louisiana bývalého starostu New Orleansu a člena Demokratickej strany Raya Nagina, ktorý sa preslávil rozhodným postupom v čase, keď mesto v roku 2005 zasiahol ničivý hurikán Katrina. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nagin, ktorého vo februári uznali vinným z 20 prípadov prijímania úplatku za mestské objednávky, si svoj trest začne odpykávať v septembri vo federálnom nápravnom zariadení s minimálnou ochranou v štáte Louisiana. Bývalému starostovi pritom hrozilo až 20 rokov väzenia.
      

Dvojnásobný starosta Nagin bol obvinený z prijímania úplatkov v približnej výške 200.000 dolárov za prideľovanie zákaziek súvisiacich s obnovou hurikánom zničeného New Orleansu.
      

Vtedajší prezident Spojených štátov George W. Bush čelil v tom čase ostrej kritike za to, že nezmobilizoval jednotky Národnej gardy a neposkytol zaplavenému mestu dostatočne včasnú pomoc. V dôsledku hurikánu Katrina vtedy v Louisiane zahynulo vyše 1500 ľudí a desaťtisíce zostali bez vody a potravín niekoľko dní uväznené v športovom komplexe v New Orleanse.
      

Nagin sa úradu starostu ujal v roku 2002 a čoskoro sa stal známym ako odvážny a pohotový krízový manažér. Neskôr čelil kritike za zdĺhavú obnovu mesta, vysokú kriminalitu a napokon aj korupciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies