Starosta gréckeho ostrova Kos naliehavo žiada Atény o pomoc s utečencami

NETKY.SK • 11 August 2015, 19:11 • 2 min
Starosta gréckeho ostrova Kos naliehavo žiada Atény o pomoc s utečencami

ATÉNY - Starosta gréckeho ostrova Kos Jorgos Kyritsis dnes naliehavo požiadal Atény o pomoc pri zvládaní tisícov utečencov na ostrove po tom, ako tam dnes vypukli násilnosti.

slovakia

left justify in out

Starosta povedal, že na Kos dorazilo celkovo 7000 utečencov a v liste, ktorý dnes zverejnili grécke médiá, varoval vládu pred vypuknutím "krviprelievania".

Utečenci dnes na protest proti podmienkam, v akých žijú, zablokovali hlavnú pobrežnú cestu na Kose, ktorý je obľúbeným dovolenkovým cieľom. A požadovali doklady, aby mohli odcestovať do strednej Európy, napísala tlačová agentúra DPA.

 

Podľa agentúry AP museli policajní úradníci použiť hasiace prístroje a obušky, aby dostali pod kontrolu stovky migrantov bijúcich sa o zaregistrovanie na gréckom ostrove.

 

Pokus premiestniť utečencov z parkov a námestí na štadión neuspel, medzi približne 1500 ľuďmi, ktorí vytvorili dlhý rad, vypukli zrážky.

Podpredsedníčka nemeckého Spolkového snemu Claudia Rothová označila situáciu na Kose v druhý deň svojej návštevy za "peklo na zemi". "Vládne tu chaos. A napätie ďalej eskaluje," citovala ju DPA.

 

Rothová upozornila na celkom chýbajúcu podporu utečencov na Kose. Podľa nej naliehavo potrebujú jedlo, oblečenie, ubytovanie a lekársku starostlivosť. Kritizovala tiež miestne úrady za to, že presúvajú zodpovednosť z jedného koordinačného bodu na druhý s tvrdením, že charitatívne organizácie a dobrovoľníci sú na konci svojich síl.

 

Na malom štadióne, kam sa úrady pokúšali utečencov presunúť, je podľa nej neznesiteľná páľava a dva záchody na stovky ľudí, čo označila za "neľudské". "Nikdy som nič takéto nevidela. To nemôže pokračovať," dodala.

 

Rothová sa pripojila k výzve starostu, aby Atény Kosu pomohli, ale súčasne požiadala o väčšiu pomoc Európsku úniu.

Podobná situácia je podľa DPA aj na ďalších gréckych ostrovoch v Egejskom mori.

 

Stovky utečencov prichádzajú každodenne na rozličných plavidlách na grécke ostrovy v Egejskom mori z neďalekej tureckej pevniny. Mnohí z nich utekajú pred konfliktami v Sýrii alebo Afganistane. Miestne úrady robia všetko, čo je v ich silách, aby pre nových utečencov, z ktorých veľkú časť tvoria deti, zabezpečili registráciu, potraviny a ubytovanie.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies