Starosta Bruselu: Zastaviť podujatia by bola katastrofa, nebudeme žiť islamským spôsobom života

NETKY.SK • 24 November 2015, 12:30 • 2 min
Starosta Bruselu: Zastaviť podujatia by bola katastrofa, nebudeme žiť islamským spôsobom života

BRUSEL - Starosta Bruselu Yvan Mayeur dnes vyjadril presvedčenie, že život v belgickej metropole sa aj napriek súčasnému najvyššiemu stupňu ohrozenia vráti do normálnych koľají. Vo vysielaní televíznej stanice RTBF dodal, že radnica nevydá pokyn na zrušenie tradičných vianočných trhov.

slovakia

left justify in out

Štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia, ktorý je spojený s pátraním po osobách spojených s parížskymi atentátmi, platí v Bruseli aj dnes. Úrady už avizovali, že od stredy by malo opäť premávať metro i električky a otvoria sa aj školy.

 

Obyvatelia Bruselu sa v tejto situácii pýtajú, či mesto zakáže vianočné trhy, ktoré sa konajú na viacerých častiach historického centra. Starosta Bruselu odkázal, že v pláne to nie je. "To by bola všeobecná katastrofa. Nemôžeme naďalej žiť v týchto podmienkach, nebudeme žiť podľa islamského režimu," vysvetlil Mayeur. 

 

Spresnil, že ani pod tlakom teroristických hrozieb nemôžu zostať školy zatvorené, kultúrna činnosť obmedzená či obchody vyľudnené. Pripomenul, že ak by ľudia mali "zakázané" žiť vlastným spôsobom života - baviť sa, chodiť do svojich obľúbených reštaurácií, barov a posedieť na terasách v meste -, potom by to už nebol život, aký poznajú. Starosta zdôraznil, že mesto a príslušné úrady musia prijať všetky opatrenia pre návrat k normálnej situácii a zároveň pokračovať v pátraní po osobách, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre verejnosť. Zdôraznil, že škodlivá je akákoľvek "hysterizácia" či vyvolávanie paniky.

 

"Neočakávam príliš rýchly návrat k normálu, zároveň sa však nechcem strmhlav vrhať do režimu, ktorý nie je náš," vysvetlil Mayeur. Veľké obavy panujú v súvislosti s režimom na školách. Mayeur spresnil, že v Bruseli je okolo 35.000 žiakov a študentov, k tomu treba pripočítať okolo 5200 členov pedagogického zboru. Pre zaistenie ich bezpečnosti metropola potrebuje pomoc na federálnej úrovni, hoci už viac ako týždeň mesto v spolupráci s políciou vypracováva plán zvýšenia bezpečnosti na školách. Frankofónna ministerka školstva Joelle Milquetová v tejto súvislosti navrhla vytvorenie takzvaných "bezpečných miestností" na každej škole, kde by sa v prípade núdze mohli uchýliť žiaci a učitelia.

 

Dianie v Bruseli sa stalo dôvodom aj na vnútropolitický boj v Belgicku. Senátor Karl Vanlouwe zo strany Nová flámska aliancia (N-VA), ktorá sa netají svojím protiimigrantským postojom, dnes pre denník Le Soir uviedol, že za súčasný stav v hlavnom meste môže aj "islamo-socializmus"Vanlouwe upozornil, že príliš ústretový postoj frankofónnej Socialistickej strany (PS) k imigrantom za posledných 20 rokov, v znamení "extrémnej tolerancie, spôsobil vznik živnej pôdy pre netoleranciu k západnému spôsobu života a mesto je teraz považované za "základňu islamského barbarstva".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies