Starosta bratislavskej časti Ružinov Pekár prišiel pre športový klub o časť platu

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 11:05 • 2 min
Starosta bratislavskej časti Ružinov Pekár prišiel pre športový klub o časť platu

BRATISLAVA - Starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár (KDH) bude poberať len minimálny mesačný plat, a to 2 629 eur. V utorok v noci o tom rozhodli ružinovskí poslanci.

slovakia

left justify in out

O vyše tisíc eur z platu prišiel ružinovský starosta pre problémy v rozpočtovej organizácii mestskej časti Ružinovský športový klub, ktoré odhalil miestny kontrolór. Doteraz starosta poberal plat 3 680 eur, ktorý mu miestni poslanci schválili v novembri 2014 po jesenných komunálnych voľbách.

 

Ružinovskí poslanci starostovi Pekárovi vyčítali zanedbanie povinností i porušenie zákonov. Poslanec Vladimír Sloboda (SaS) dokonca navrhol, aby bolo vyhlásené miestne referendum o odvolaní starostu. Tento návrh však medzi miestnymi poslancami neprešiel a zastupiteľstvo sa rozhodlo starostu potrestať znížením platu. Starosta Dušan Pekár hovorí, že rozhodnutie poslancov rešpektuje. "Je to ich rozhodnutie, majú na to právo," povedal starosta po hlasovaní. Finančná kontrola v športovom klube odhalila nielen chyby v účtovníctve, ale aj problémy vo vedení. Ružinovský športový klub totiž nevedie riaditeľ vybraný v riadnom výberovom konaní a odsúhlasený obecným zastupiteľstvom, ale už roky sa tu striedajú starostom poverení riaditelia. V minulom volebnom období klub viedla poverená riaditeľka, teraz ju vystriedal iný poverený riaditeľ. Starosta ich menoval vždy dočasne, vo funkcii mali ostať len kým mestská časť nevyberie riaditeľa vo výberovom konaní. To sa však nepodarilo.

 

Tohtoročná finančná kontrola v rozpočtovej organizácii mestskej časti poukázala na to, že takéto poverovanie riaditeľov nie je v súlade so zákonom o obecnom zriadení a ich menovanie je právne neúčinné. „Štatutárom rozpočtovej organizácie sa môže niekto stať len vtedy, ak ho navrhne starosta a zvolí zastupiteľstvo,“ vysvetlil ružinovský kontrolór Günther Furin s tým, že starosta nemôže nikoho poveriť, lebo nie je zamestnávateľom.

 

Navyše finančná kontrola zistila, že v minulom volebnom období nebolo v klube správne vedené účtovníctvo. V športovom klube totiž chýbajú peniaze. Mestská časť má podozrenie na spreneveru, vedenie Ružinova už podalo dve trestné oznámenia na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo sprenevery, porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie, neodvedenia dane a poistného a nezaplatenia dane a poistného.

 

Finančná kontrola v Ružinovskom športovom klube bola od 5. februára do 31. marca 2015. Miestny kontrolór sa zameral na hospodárenie s finančnými prostriedkami a nakladanie s majetkom v správe športového klubu za roky 2012 až 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies