Starosta bicykloval do Paríža za záchranu pôrodnice

NETKY.SK • 18 August 2011, 15:35 • 2 min
Starosta bicykloval do Paríža za záchranu pôrodnice

Starosta bicykloval do Paríža za záchranu pôrodnice

slovakia

left justify in out

img

Vyše 950 kilometrov na bicykli prešiel starosta juhofrancúzskeho mesta La Seyne-sur-Mer, aby sa v Paríži mohol stretnúť s ministrom zdravotníctva a žiadať o zachovanie verejnej pôrodnice vo svojom meste, informoval belgický denník La Derniere Heure.
      Marc Vuillemot, socialistický starosta šesťdesiattisícového mesta La Seyne-sur-Mer, nakoniec svoj cieľ splnil. Za podpory viacerých poslancov mestského zastupiteľstva zo všetkých politických strán sa dostal na bicykli až pred francúzske ministerstvo zdravotníctva v Paríži, kde ho v utorok (16. augusta) prijali. Starosta už predtým pre médiá vyhlásil, že existuje možnosť na záchranu pôrodnice v jeho meste a chce o tom rokovať priamo na ministerstve.
      "Po prvý raz priami zástupcovia ľudí, ako sme my, majú možnosť rokovať priamo s tými, ktorí prijímajú politické rozhodnutia. Pretože doteraz som sa rozprával iba s technokratmi z Regionálnym zdravotníckym úradom," uviedol starosta pred rokovaním na ministerstve. V utorok sa nestretol so samotným ministrom zdravotníctva, iba so zástupkyňou riaditeľky jeho sekretariátu. Minister Xavier Bertrand však písomne prisľúbil, že zorganizuje "okrúhly stôl rokovaní", na ktorých sa prerokuje budúcnosť pôrodnice v La Seyne-sur-Mer. Tú majú podľa vládnych plánov zavrieť a jej personál a zariadenia previezť do nemocnice v Toulone.
      Päťdesiatriročný starosta sa 1. augusta obliekol do žltého trička víťazov a vyrazil na bicykli smerom do Paríža. Pri tejto príležitosti použil hybridný elektrický bicykel a svoju trasu rozdelil na 15 etáp, pričom noci trávil v sprievodnom karavane. Hoci na rôznych úsekoch sa k nemu na znak solidarity pridávali viacerí bicyklisti, pred ministerstvo dorazil iba v sprievode svojho kamaráta Patricka Selvu (57) a miestneho poslanca z La Seyne-sur-Mer.
      Bicyklistická kampaň málo známeho starostu už našla odozvu aj vo veľkej politike, keď kandidátka socialistov na úrad prezidenta Ségolene Royalová v stredu osobne navštívila ohrozenú pôrodnicu a prisľúbila, že ak sa dostane k moci, zmrazí vládny projekt zatvárania verejných nemocníc a pôrodníc.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies