Starosta Benátok sa vzdal funkcie a uzavrel dohodu s prokuratúrou

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 13:29 • 2 min
Starosta Benátok sa vzdal funkcie a uzavrel dohodu s prokuratúrou

MILÁNO - Starosta talianskych Benátok Giorgio Orsoni dnes oznámil, že sa vzdal funkcie. Stalo sa tak po obvinení z korupcie v súvislosti s výstavbou spornej sústavy bariér navrhnutých na ochranu mesta pred povodňami (MOSE).

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP bol vo štvrtok prepustený z domáceho väzenia po tom, ako uzavrel dohodu s prokuratúrou, že dostane štvormesačný trest.
     

Agentúra dodala, že výkon takýchto krátkych trestov sa v Taliansku vyžaduje iba zriedkakedy.
     

Orsoni je v úrade od roku 2010. Bol podozrivý z prijatia 560.000 eur od konzorcia Venezia Nuova, ktoré dohliada na projekt MOSE. 
     

Po prepuknutí škandálu zatkli úrady v uplynulých dňoch vyše 30 ľudí, Orsoni bol jedným z nich.
     

Do škandálu je zapletený aj Giancarlo Galan, súčasný člen parlamentu a bývalý guvernér regiónu Benátsko, pod ktorý patria tiež Benátky. Dolná komora parlamentu musí teraz hlasovať, či ho zbaví imunity a umožní tak jeho zatknutie.
     

Benátska aféra pripomína obrovský korupčný škandál Tangentopoli (Mesto úplatkov), ktorý na začiatku 90. rokov spôsobil zemetrasenie naprieč tradičnými vládnymi stranami a týkal sa aj popredných podnikateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona