Staronový kazašský prezident si vybral staronového premiéra

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 14:30 • 2 min
Staronový kazašský prezident si vybral staronového premiéra

ASTANA - Staronový kazašský prezident Nursultan Nazarbajev v stredu navrhol post predsedu vlády dlhoročnému premiérovi Karimovi Masimovi, ktorý krátko predtým formálne rezignoval.

slovakia

left justify in out

Po nedeľňajších voľbách, ktoré suverénne vyhral Nazarbajev, sa tak na najvyšších postoch postsovietskej krajiny nič nezmení. Samotný Nazarbajev sa ešte v pondelok "ospravedlnil" za dominantný triumf so ziskom takmer 98 percent hlasov. Podľa vlastných slov však nechcel do výsledkov zasahovať, keďže by to vyzeralo "nedemokraticky". Krajina podľa neho "ukázala svoju politickú kultúru celému svetu". Nazarbajev zároveň vyjadril ľútosť, že pre "superdemokratické štáty sú takéto výsledky neprijateľné". K nedeľňajšiemu zisku ďalších piatich rokov v najvyššej funkcii mu zablahoželali prezidenti Číny aj Ruska.

 

Autoritársky Nazarbajev disponuje rozsiahlymi právomocami a v takmer 18-miliónovej stredoázijskej krajine bohatej na ropu vládne tvrdou rukou už 25 rokov. Bývalý oceliar a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina však oficiálne nemá mužského potomka, čo vyvoláva pochybnosti o jeho nástupcovi a ďalšej stabilnej budúcnosti rozľahlej postsovietskej krajiny. Tá je od minulého roka súčasťou Ruskom vedeného Eurázijského hospodárskeho zväzu. Sunnita Nazarbajev v nedávnom prejave okrem iného uviedol, že "jediné, čo Rusi z pádu Sovietskeho zväzu získali, bola antipatia k pojmu demokracia, ktorá sa stala synonymom chudoby, krádeže a vraždy".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies