Staronový grécky premiér Alexis Tsipras zložil ústavou predpísaný sľub

NETKY.SK • 22 September 2015, 06:30 • 2 min
Staronový grécky premiér Alexis Tsipras zložil ústavou predpísaný sľub

ATÉNY - Ústavou predpísaný sľub zložil dnes v Aténach do rúk gréckeho prezidenta Prokopisa Pavlopulosa staronový predseda vlády Alexis Tsipras. O čosi skôr dostal líder víťaznej strany nedeľňajších predčasných parlamentných volieb oficiálne poverenie na zostavenie vlády, ktorej zloženie bude známe už v utorok.

slovakia

left justify in out

Tsiprasovi už telefonovali viacerí poprední zahraniční predstavitelia vrátane najvyššieho činiteľa Európskej únie Donalda Tuska či nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá so staronovým šéfom gréckej vlády hovorila telefonicky.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

 

Ľavicovú stranu Syriza podporilo v predčasných parlamentných voľbách, ktorých dejiskom bolo Grécko v nedeľu, 35,5 percenta oprávnených voličov, čo v prepočte na mandáty predstavuje 145 kresiel v 300-člennom parlamente.

 

Prah zvoliteľnosti prekročilo a do zákonodarného zboru sa dostalo aj ďalších sedem strán. Konzervatívna Nová demokracia (Nea dimokratia, ND) získala 28,9 percenta, teda 75 parlamentných kresiel.

 

Ultrapravicový Zlatý úsvit (Chrysi Avgi) podporilo 6,99 percenta voličov (18 kresiel), Panhelénske socialistické hnutie PASOK získalo 6,28 percenta (17 kresiel) a Komunistická strana Grécka (KKE) 5,55 percenta (15 kresiel). Do parlamentu sa dostalo aj proeurópske centristické hnutie To Potami (Rieka) so ziskom 4,09 percenta hlasov (11 kresiel), pravicovo populistická strana Nezávislí Gréci s 3,69 percentami (10 kresiel) a Zväz centristov (Enosi Kendroon) s 3,43 percentami odovzdaných hlasov (9 kresiel).

 

Novú koaličnú vládu vytvoria spoločne so Syrizou ešte pravicoví populisti zo strany Nezávislí Gréci Panosa Kamenosa. Znamená to, že nový vládny kabinet bude mať v parlamente, ktorého ustanovujúce zasadanie sa uskutoční 1. októbra, majoritu 155 kresiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies