Staromestskí poslanci budú rokovať o otváracích hodinách podnikov

NETKY.SK • 26 Marec 2017, 11:14 • 2 min
Staromestskí poslanci budú rokovať o otváracích hodinách podnikov

BRATISLAVA - Staromestskí poslanci budú na utorkovom zasadnutí zastupiteľstva rokovať o návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území Starého Mesta.

slovakia

left justify in out

Zároveň budú rokovať aj o návrhu VZN o ochrane verejného poriadku na území mestskej časti, ktorý úzko súvisí s návrhom VZN o otváracích hodinách podnikov. Ak poslanci oba návrhy schvália, nadobudnú účinnosť 15. apríla.

Podľa starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka si prevádzkovatelia podnikov sami určia prevádzkový čas svojich zariadení. „Mestská časť podľa zákona nemôže rozhodovať o prevádzkovom čase podnikov, môže rozhodnúť formou všeobecne záväzného nariadenia (VZN) len o pravidlách času,“ povedal Števčík na tlačovej konferencii 15. marca s tým, že v nariadení sa podľa neho nastavujú len isté mantinely, ktoré hovoria o otváracej, respektíve záverečnej hodine podnikov. Jedinou povinnosťou prevádzkovateľov podnikov bude ohlásiť mestskej časti podľa zákona, aké otváracie hodiny budú mať jednotlivé podniky.

Stanovisko komisie hlavného mesta Bratislavy pre cestovný ruch a medzinárodnú spoluprácu k návrhu VZN o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území Starého Mesta, ktoré agentúre SITA poskytla bratislavská mestská poslankyňa a zároveň členka predstavenstva Bratislava Tourist Board Soňa Svoreňová, uvádza, že nový návrh VZN o otváracích hodinách podnikov v Starom Meste výrazne skráti záverečné hodiny nočných prevádzok typu nočný bar, diskotéka či klub a hlavnému mestu tak hrozí úbytok turistov. Podľa stanoviska je Bratislava ako hlavné mesto hlavným cieľom zahraničných, ale aj domácich turistov, pričom väčšina z nich sa koncentruje na území Starého Mesta. Mestský rozpočet má z turistického ruchu príjmy prostredníctvom dane z ubytovania a v prípade poklesu počtu turistov pre obmedzenie otváracích hodín nočných podnikov nastane výpadok príjmov. „Z hľadiska udržania a ďalšieho rozvoja cestovného ruchu v Bratislave je žiaduce, aby turisti prichádzali za zábavou nielen v piatok a v sobotu, ale aj v ostatné dni v týždni, keďže aj daň z ubytovania platia za každý deň rovnako,“ uviedla Svoreňová.

Podľa návrhu VZN o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území Starého Mesta sa prevádzkový čas v obchode určuje od pondelka do nedele od 06:00 do 22:00. Prevádzkový čas v reštaurácii sa určuje od pondelka do nedele od 07:00 do polnoci, v kaviarni či cukrárni od pondelka do nedele od 07:00 do polnoci, v nočnom bare, na diskotéke či v klube od nedele do stredy od 10:00 do jednej hodiny rannej, vo štvrtok od 10:00 do druhej hodiny rannej a v piatok a v sobotu od 10:00 do štvrtej hodiny rannej. Vinárne a pivárne budú môcť byť otvorené podľa návrhu VZN od nedele do štvrtka od 07:00 do polnoci a v piatok a sobotu od 07:00 do jednej hodiny rannej. Predaj cez okienko sa určuje od 06:00 do polnoci a terasy budú môcť fungovať od pondelka do nedele od 08:00 do 22:00.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies