Starobní penzisti si od januára prilepšia o 4,9 eura

NETKY.SK • 3 September 2014, 11:50 • 2 min
Starobní penzisti si od januára prilepšia o 4,9 eura

BRATISLAVA - Všetci poberatelia starobných dôchodkov si od januára budúceho roka mesačne prilepšia o 4,9 eura. Starobné penzie tak pôjdu nahor o sumu, ktorá zodpovedá 1,25 % z priemernej výšky starobného dôchodku vyplácanej ku koncu júna tohto roka.

slovakia

left justify in out

Predčasným starobným penzistom súčasná vláda od začiatku budúceho roka pridá mesačne 5 eur. Predčasný starobný dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice porastie o 1,8 eura a starobné dôchodky vyplácané v sume jednej polovice o 1,6 eura. Invalidný dôchodok priznaný pre pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % od začiatku budúceho roka stúpne o 4,4 eura, v prípade sumy jednej polovice pôjde o 1,6 eura. O 2,5 eura sa zvýši invalidný dôchodok priznaný pri poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % a pri sume jednej polovice tohto dôchodku o 1,1 eura. Nasledujúci rok vzrastie aj vdovský a vdovecký dôchodok, a to o 3,2 eura, v sume jednej polovice o 1,4 eura a sirotský dôchodok o 1,7 eura, v prípade jednej polovice o 0,9 eura. 

 

Od 1. januára budúceho roka sa budú dôchodky už tretí raz po sebe zvyšovať o pevnú sumu. Tá sa určuje percentom z priemernej sumy jednotlivých druhov dôchodkov, pričom toto percento sa na rok 2015 stanovuje ako súčet 70 % z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a 30 % z medziročného rastu priemernej mzdy na Slovensku za prvý polrok tohto roka. Štatistický úrad SR v stredu zverejnil údaj o tom, že priemerná mzda na Slovensku sa v prvom polroku tohto roka medziročne zvýšila o 4,4 %. Ešte v júli tohto roka štatistici zverejnili, že spotrebiteľské ceny na Slovensku za prvý polrok tohto roka medziročne klesli o 0,1 %. Od začiatku budúceho roka sa tak dôchodky upravia smerom nahor o pevnú sumu, ktorá sa vypočíta ako 1,25 % z priemernej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vyplácaných ku koncu júna tohto roka. 

Dôchodky sa budú zvyšovať o rovnakú pevnú sumu až do roku 2017. Tá čoraz viac závisí od medziročnej inflácie a čoraz menej od rastu priemernej mzdy na Slovensku. Od roku 2018 sa začnú dôchodky opäť zvyšovať percentuálne, a to podľa medziročnej inflácie za domácnosti dôchodcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies