Starobní penzisti si od januára prilepšia o 1,9 eura

NETKY.SK • 29 December 2015, 08:55 • 2 min
Starobní penzisti si od januára prilepšia o 1,9 eura

BRATISLAVA - Poberatelia starobných dôchodkov si od začiatku budúceho prilepšia o 1,9 eura mesačne. Predčasným starobným penzistom sa od začiatku nadchádzajúceho roka zvýšia dôchodky takisto o 1,9 eura mesačne. Predčasný starobný dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice porastie o 70 centov a starobné dôchodky vyplácané v sume jednej polovice o 60 centov. Vyplýva to z opatrenia rezortu práce a sociálnych vecí, ktoré nadobudne účinnosť od 1. januára 2016.

slovakia

left justify in out

Invalidný dôchodok priznaný pre pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % od začiatku roka 2016 ide nahor o 1,7 eura, v prípade sumy jednej polovice ide o nárast o 60 centov. O 1 euro sa zvýši invalidný dôchodok priznaný pri poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % a pri sume jednej polovice tohto dôchodku o 40 centov. Nasledujúci rok vzrastie aj vdovský a vdovecký dôchodok, a to o 1,20 eura, v sume jednej polovice o 60 centov a sirotský dôchodok o 60 centov, v prípade jednej polovice o 30 centov. Sociálny dôchodok pôjde smerom nahor o 1,7 eura.


O zvýšenie dôchodku nie je potrebné žiadať. Sociálna poisťovňa totiž zvýši dôchodky automaticky, bez žiadosti poberateľa dôchodku. Dôchodky vo vyššej sume poisťovňa prvý raz vyplatí vo výplatnom termíne za január 2016. Penzisti pritom v januári dostanú aj doplatok, ktorý sa viaže na zvýšenie dôchodku od 1. januára 2016 do posledného dňa pred výplatným termínom v januári 2016.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies