Starobné dôchodky sa od januára zvýšia o 8,8 eura

NETKY.SK • 11 November 2013, 13:32 • 2 min
Starobné dôchodky sa od januára zvýšia o 8,8 eura

BRATISLAVA - Od začiatku budúceho roka sa opäť zvýšia dôchodky o pevnú sumu. Starobné penzie vzrastú o 8,8 eura a predčasné starobné dôchodky sa upravia smerom nahor o 8,9 eura.

slovakia

left justify in out

Predčasný starobný dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice porastie o 3,3 eura a starobné dôchodky vyplácané v sume jednej polovice o 2,7 eura. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Invalidný dôchodok priznaný pre pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, invalidný dôchodok priznaný ako dôchodok za výsluhu rokov a sociálny dôchodok sa zvýšia zhodne o 7,8 eura, v prípade sumy jednej polovice pôjde o 2,8 eura s výnimkou sociálneho dôchodku. O 4,5 eura sa zvýši invalidný dôchodok priznaný pri poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % a pri sume jednej polovice tohto dôchodku o 1,8 eura. Nasledujúci rok vzrastie aj vdovský a vdovecký dôchodok, a to o 5,7 eura, v sume jednej polovice o 2,5 eura a sirotský dôchodok o 3 eurá, v prípade jednej polovice o 1,5 eura. 

Súčasne so zvýšením dôchodkov Sociálna poisťovňa penzistom v januári už tradične vyplatí aj doplatok zvýšenia dôchodkovej dávky od 1. januára budúceho roka do posledného dňa pred výplatným termínom za január 2013. Poberatelia dôchodkových dávok dostanú písomné rozhodnutie o zvýšení penzie počas januára budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies