Starnutie Slovákov môže o niekoľko rokov negatívne ovplyvniť rast ekonomiky

NETKY.SK • 27 Január 2016, 14:14 • 2 min
Starnutie Slovákov môže o niekoľko rokov negatívne ovplyvniť rast ekonomiky

BRATISLAVA – Demografický vývoj na Slovensku v dlhodobom horizonte preváži vplyv neskoršieho odchodu do dôchodku a nižšej miery nezamestnanosti na celkovú zamestnanosť. Vo svojom najnovšom komentári na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), podľa ktorej bude preto pre zachovanie hospodárskeho rastu potrebné prijať nové opatrenia.

slovakia

left justify in out

Rozpočtová rada pripomenula, že výkonnosť ekonomiky závisí do veľkej miery od vývoja zamestnanosti. Zamestnanosť je pritom výsledkom kombinácie troch faktorov. Ide o počet ľudí v produktívnom veku, teda demografiu, ďalej o to koľko z nich bude aktívnych na trhu práce a ako sa bude vyvíjať nezamestnanosť.

 

Autor komentára Marian Šaling poukazuje na to, že kým v roku 2014 na Slovensku pripadalo na jedného seniora päť ľudí v produktívnom veku od 15 do 64 rokov, v roku 2030 sa očakáva, že to budú už len traja. V celej Európskej únii by sa mal v rovnakom období znížiť počet ľudí v produktívnom veku pripadajúcich na jedného seniora len približne o jedného človeka, teda polovičným tempom oproti Slovensku.

 

„V roku 2012 sa začal dlhodobý pokles počtu obyvateľov v produktívnom veku, tento vplyv sa však zatiaľ podarilo kompenzovať predlžovaním veku odchodu do dôchodku a klesajúcou mierou nezamestnanosti,“ konštatuje Šaling.

Miera participácie väčšiny vekových skupín na trhu práce bola podľa neho po roku 2000 pomerne stabilná, pričom výrazne sa menila len v mladom veku a ku koncu kariéry. V prvom prípade súvisí pokles participácie mladých ľudí s predlžovaním obdobia školskej dochádzky a neskoršieho zakladania rodiny. Nárast participácie v staršom veku bol spôsobený najmä legislatívnym predlžovaním veku odchodu do dôchodku. RRZ uvádza, že je možné očakávať trvalý efekt zvyšovania dôchodkového veku.

 

„V dlhodobom horizonte preváži vplyv demografie, čo bude viesť k stagnujúcemu počtu zamestnaných. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov sa tak slovenská ekonomika už nebude môcť viac spoliehať na pozitívny príspevok zamestnanosti, naopak, pre zachovanie relatívne rýchleho ekonomického rastu bude nutné prijať nové opatrenia,“ domnieva sa Šaling.

 

Ako dodal, bude potrebné zapojiť do práce čoraz ťažšie zamestnateľných nezamestnaných a neaktívnych, zvýšiť čistú migráciu znížením počtu vysťahovaných alebo zvýšením počtu prisťahovaných obyvateľov, zvýšiť prílev kapitálu či zlepšiť celkovú produktivitu, a to najmä cez inovácie a vzdelanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona