Staré Mesto viní magistrát pre neporiadok na uliciach

NETKY.SK • 4 Október 2014, 17:16 • 2 min
Staré Mesto viní magistrát pre neporiadok na uliciach

BRATISLAVA - Bariérou pri vytváraní poriadku na bratislavských uliciach je zlé prerozdelenie kompetencií.

slovakia

left justify in out

Nemôže byť jedna ulica v správe mestskej časti a druhá susedná ulica v správe hlavného mesta. Tvrdí to starostka bratislavského Starého Mesta Táňa Rosová s tým, že súčasné prerozdelenie správy ulíc mätie aj občanov, ktorí nevedia, kto je zodpovedný za neporiadok.

 

"Niekoľkokrát sme vyzývali hlavné mesto, aby zvýšili počet odpadkových košov na komunikáciách alebo zvýšili aspoň frekvenciu ich vysýpania. Opak je pravdou. Čím viac košov my na jednej ulici pridáme, tým viac ich ubudne na druhej," povedala pre agentúru SITA Rosová s tým, že príkladom na porovnanie je napríklad Grösslingová v správe mestskej časti a Dunajská ulica v správe hlavného mesta, kde sú koše iba zriedka. Podobným príkladom je podľa Rosovej aj Poštová ulica v správe mestskej časti, kde nainštalovali odpadkové koše a Obchodná ulica, kde je umiestnených iba niekoľko drobných odpadkových košov skôr na cestovné lístky. 

 

"Toto je hra, ktorá nikam nevedie. Je to proti záujmu mesta aj Staromešťanov," uviedla Rosová s tým, že už pred dvoma rokmi primátorovi priniesla návrh na lepšie usporiadanie ulíc zohľadňujúce aj to, že hlavné mesto má vysúťažených dodávateľov na upratovanie, takže nemôže dať mestskej časti všetko do správy. Ako informovala starostka, cieľový stav je, aby kompletnú čistotu v Starom Meste mala na starosti mestská časť, s finančnou kompenzáciou z rozpočtu hlavného mesta. Podľa Rosovej primátor so zverením pozemkov za účelom upratovania súhlasil, no žiadosť sa stále potuluje na rôznych oddeleniach a celý administratívny proces dianie brzdí. 


Ako informoval agentúru SITA hovorca Bratislavy Stanislav Ščepán, starostka Rosová s primátorom Milanom Ftáčnikom rozoberali problematiku čistenia ulíc v pôsobnosti mesta a mestskej časti a zhodli sa na hľadaní optimalizácie, ale súčasne obe strany akceptovali, že majú zazmluvnené firmy na upratovanie verejných priestranstiev. Uzatvorené zmluvy pritom majú svoje lehoty a mesto ich nemôže predčasne rušiť. "Navyše lokality mesta sú udržiavané rovnako dobre a neraz lepšie ako lokality, ktoré spravuje Staré Mesto. Dôkazov z dávnejšej aj nedávnej minulosti je viacero. Aj preto nie je zverovanie pozemkov v rámci predvolebných aktivít aktuálne a mesto v súčinnosti s mestskou časťou sa k problematike môže vrátiť po komunálnych voľbách," dodal za hlavné mesto Ščepán. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona