Staré Mesto si pre obmedzenie barov nechá vypracovať právny výklad rozsudku NS SR

NETKY.SK • 28 December 2015, 15:15 • 2 min
Staré Mesto si pre obmedzenie barov nechá vypracovať právny výklad rozsudku NS SR

BRATISLAVA – Mestská časť Bratislava-Staré Mesto si nechá u nezávislej právnej autority vypracovať posudok rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý sa týka prevádzkových hodín pohostinských zariadení v Starom Meste. Dohodli sa na tom zástupcovia samosprávy a prevádzkovateľov zariadení na dnešnom stretnutí.

slovakia

left justify in out

"Právny výklad by mal urobiť jasno v tom, čo rozhodnutie Najvyššieho súdu znamená pre režim prevádzok pohostinstiev do momentu prijatia nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb," uviedla hovorkyňa mestskej časti Nora Gubková. Zároveň sa podľa jej slov predstavitelia samosprávy i dotknutých gastronomických prevádzok dohodli na tom, že budú spolupracovať na návrhu nového VZN. "To, že súčasťou nových pravidiel bude aj zonácia Starého Mesta, je stále živá myšlienka," dodala Gubková.

 

Mestská časť pred Vianocami dostala rozhodnutie NS SR, ktorý potvrdil rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave z 3. decembra 2014 týkajúce sa prevádzkového času gastronomických prevádzok po 22.00 h. V rozsudku sa uvádza, že paragrafy (7, 8 a 9) všeobecne záväzného nariadenia (VZN) z roku 2013 o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb, ktoré umožňovali individuálne posudzovanie osobitnej prevádzkovej doby pre gastronomické podniky a  terasy, nie sú v súlade so zákonom.

 

Staromestský starosta Radoslav Števčík sa vo februári tohto roka proti rozhodnutiu Krajského súdu odvolal. "Pretože nechcel férové a zákonné podnikanie v centre obmedziť," podotkla Gubková. V novembri vedenie mestskej časti ponúklo nový návrh upravujúci prevádzkové hodiny po 22.00 h, ktorý zároveň podľa samosprávy rešpektoval požiadavky obyvateľov. Mestská časť tak chcela predísť právnemu vákuu, ktoré malo nastať po prípadnom rozhodnutí Najvyššieho súdu SR.

 

Staré Mesto v tomto návrhu VZN, ktorý upravuje otváracie hodiny podnikom v mestskej časti, rozdelilo svoje územie na tri zóny. Napríklad v prvej, kam patrí najužšie centrum mesta, mali byť prevádzky otvorené v piatok a sobotu od 08.00 do 02.00 h nasledujúceho dňa. Po polnoci však už podľa návrhu nesmela byť počuť hudba. S týmto návrhom však nesúhlasili dotknutí prevádzkovatelia v Starom Meste. Podľa nich bol takýto návrh tendenčný a likvidačný.

 

Po búrlivej novembrovej debate s občanmi a zástupcami prevádzok sa rozhodol starosta nakoniec tento návrh VZN stiahnuť z decembrového programu miestneho zastupiteľstva. O návrhu sa má rokovať až po budúcoročných parlamentných voľbách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona