STARÉ HORY: Požiar sa rozšíril na 80 - 85 hektárov zmiešaného lesa

NETKY.SK • 11 Apríl 2011, 11:55 • 2 min
STARÉ HORY: Požiar sa rozšíril na 80 - 85 hektárov zmiešaného lesa

STARÉ HORY: Požiar sa rozšíril na 80 - 85 hektárov zmiešaného lesa

slovakia

left justify in out

img

Požiar zmiešaného lesného porastu v časti Horný Jelenec v katastrálnom území obce Staré Hory v okrese Banská Bystrica sa rozšíril na 80 – 85 hektárov zmiešaného lesa. Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) ho má pod kontrolou a v súčasnosti nehrozí žiadne bezprostredné ohrozenie života alebo zdravia civilného obyvateľstva. Do vzduchu už vzlietli vrtuľníky Ministerstva vnútra (MV) SR a Ministerstva obrany (MO) SR, ktoré pomáhajú pri hasení. Vyplýva to zo slov štátneho tajomníka MV SR Maroša Žilinku na dnešnej tlačovej besede v Starých Horách.
      Policajný zbor tiež uzatvoril až do odvolania horský priechod Donovaly pre presun techniky, ako aj z dôvodu bezpečnosti obyvateľstva. Kým budú vrtuľníky vo vzduchu, v okolí Starých Hôr a Donovál bude vypnuté aj vedenie vysokého napätia.
      Podľa slov Žilinku situácia je mimoriadna miestom, v ktorom sa požiar nachádza. Je tam totiž nedostupný a skalnatý terén. Zároveň ju komplikovali poveternostné podmienky, ktoré v nedeľu (10. 4.) neumožnili vzlet vrtuľníkov. Príčiny požiaru vzhľadom na rozsah postihnutého územia ešte nie sú ustálené. Podľa predbežného odpočtu štátnych lesov je predpokladaná škoda približne 200.000 eur.
      Na mieste zasahuje 178 príslušníkov HaZZ. Sú tam zbory z Banskobystrického, Žilinského, Bratislavského a Prešovského kraja, nachádzajú sa tam tiež obecné hasičské zbory, ako aj príslušníci PZ a lesní robotníci. "Na mieste je dostatočný počet síl a prostriedkov," dodal Žilinka. Podľa jeho slov minister vnútra SR Daniel Lipšic ukončil účasť na ministerskej rade v Luxemburgu a vráti sa na Slovensko, aby sa mohol dostaviť na postihnuté miesto.
      Prezident HaZZ Alexander Nejedlý informoval, že záchranné práce boli v nočných hodinách prerušené pre nedostupný terén a nebezpečenstvo zranenia príslušníkov. "Po zhodnotení situácie sme vydali pokyn na pokračovanie hasebného zásahu, na pripravenie logistiky na hasenie pre dnešný deň." Robili všetko preto, aby dnes mohli pomôcť aj vzdušné sily. Na Donovaloch je tiež pripravená nádrž, ktorá by mala stačiť na to, aby pomocou bambivakov – hasebných vakov - mohli "vykonávať aj hasebný zásah zvrchu". Pre najneprístupnejší terén tohto pohoria sa technika na mnohé miesta nedostane. Všetok materiál, ktorý používajú na hasenie, bolo nutné vyniesť na pleciach prípadne pomocou terénnych vozidiel či štvorkoliek.
      Požiarovisko je rozdelené na štyri zásahové úseky. Požiar v lokalite bol oznámený v nedeľu o 14.25 h. Do jednej minúty tam vyslali hasičov, vykonali sa prvé monitorovacie aj záchranné práce.
      Rozsiahly lesný požiar nad Starými Horami neďaleko Banskej Bystrice vypukol tiež v apríli 2007. Zasiahol vtedy asi 115 hektárov. Požiar sa podarilo uhasiť približne po 10 dňoch.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies