Starbucks zamestná 10-tisíc utečencov

NETKY.SK • 30 Január 2017, 11:16 • 2 min
Starbucks zamestná 10-tisíc utečencov

NEW YORK - Americká sieť kaviarní Starbucks v nasledujúcich piatich rokoch prijme do svojich prevádzok po celom svete 10.000 utečencov. Uviedol to jej generálny riaditeľ Howard Schultz v reakcii na rozhodnutie nového amerického prezidenta Donalda Trumpa pozastaviť prijímanie utečencov z vybraných krajín.

slovakia

left justify in out

Trump koncom minulého týždňa zastavil na štyri mesiace program prijímania utečencov v Spojených štátoch a dočasne zakázal vpustiť do krajiny občanov z Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu. Cieľom týchto opatrení má byť ochrana USA pred teroristickými útokmi.

 

Obe nariadenia vyvolali rozsiahlu vlnu kritiky na celom svete, a to ako zo strany aktivistov a ochrancov ľudských práv, tak svetových politikov.

 

Schultz v liste zamestnancom oznámil, že Starbucks urobí všetko, čo je v jeho silách, aby podporil dotknutých pracovníkov.

 

A s náborom utečencov začne sieť kaviarní priamo v USA. V prvom kole sa sústredí na ľudí, ktorí vo svojich domovských krajinách pomáhali americkej armáde ako tlmočníci a na iných pozíciách.

 

Schultz sa otvorene vyjadril aj k iným problémom, ktoré sú predmetom diskusie v USA. Vyzval napríklad klientov, aby do kaviarní nenosili zbrane a nešírili rasovú nenávisť.

 

Čo sa týka Trumpovho nariadenia o zdravotnej reforme predchádzajúcej vlády, ktorá si vyslúžila prezývku Obamacare, Schultz vyhlásil, že ak niektorí zamestnanci kaviarenskej siete prídu o zdravotné poistenie, Starbucks im ho zabezpečí.

 

Schultz však v apríli odíde z funkcie generálneho riaditeľa na nové miesto a nahradí ho doterajší prevádzkový riaditeľ Kevin Johnson.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona