BRATISLAVA - Hovorí sa, že "jedlo ako liek, jedlo ako jed". Je to tak aj pri zuboch. Správna skladba jedálnička je každopádne jedným zo základných pilierov zubov ako perličiek. Čo teda nejesť a piť?
Obmedzte na minimum jednoduché cukry a sladené nápoje
Baktérie, ktoré sa podieľajú na tvorbe zubného kazu, pre seba využívajú ako zdroj energie jednoduché cukry, teda glukózu a fruktózu. To ale neznamená, že máte prestať jesť ovocie, ktoré fruktózu obsahuje. Náš organizmus s jeho konzumáciou počíta, navyše s ovocím dostávame aj zdraviu prospešnú vlákninu a vitamíny. Problém naopak nastáva, keď niekto v nadmernej miere holduje priemyselne vyrábaným potravinám a polotovarom. Tie totiž, aj keď sú slané, obsahujú sirupy, ktoré glukózu a fruktózu obsahujú.
Každý stomatológ vám povie, že popíjanie sladkých nápojov je to najhoršie, čo môžete svojim zubom urobiť. Ak konzumujete veľa sladkých nápojov, nedoprajete ústnej dutine, aby sa v nej pôsobením slín vyrovnalo pH jej prostredia z kyslého na neutrálne. Zároveň priebežne dodávate potravu baktériám sídliacim v zubnom plaku. Tie môžu utešene narastať a následne "vyrábať" zubné kazy.
Vyhnite sa alkoholu
Nadmerná konzumácia alkoholu je jedným z hlavných rizík viac ako dvoch stoviek ochorení, vrátane ochorení ústnej dutiny. Samostatne alebo v kombinácii s fajčením spôsobuje popíjanie alkoholu riziko zhubných nádorov v ústach. Môže ovplyvniť aj ochorenia ďasien a závesného aparátu zuba (paradentózu) a rozvoj zubného kazu. Alkohol je totiž bohatý na cukor a hocikedy obsahuje aj kyseliny.
Na kyslé ovocie pozor
Kyseliny totiž spôsobujú vznik takzvanú eróziu skloviny - to znamená nezvratné poškodenie až stratu jej vrstvy. Zuby potom môžu byť oveľa citlivejšie na teplé a studené jedlá a nápoje.
S ústnou vodou opatrne
Chcete ústa pravidelne dezinfikovať? Nerobte to. Probiotiká sa totiž podieľajú na udržanie zdravého osídlenie úst užitočnými baktériami, ktoré bojujú s tými kazutvornými. Do jedálnička preto radšej pravidelne zaraďujte nesladené kyslomliečne výrobky. K dostaniu sú aj doplnky stravy pre podporu vyváženej ústnej mikroflóry.
Robte si pauzy
Keď niečo zjete, tráviaci proces sa vďaka slinám naštartuje už v ústach. Vytvorí sa v nich kyslé prostredie, ktoré práve kazutvorné baktérie milujú. Pre zuby je ale oveľa zdravšie prostredie neutrálne. Skončite preto s uzobáváním čohokoľvek medzi jedlami, a dajte tak zubom šancu.
Žujte, ale nie v kuse
Žuvačky bez cukru stimulujú tvorbu slín, ktoré pomáhajú pH v ústach neutralizovať. Žuvačky navyše hocikedy obsahujú xylitol, náhradné sladidlo, ktoré má vplyv na zníženie množstva kazutvorných baktérií. Európska asociácia pre detské zubné lekárstvo dokonca odporúča ponúkať deťom žuvačky bez cukru miesto maškŕt. Pozor ale na jednu vec: čeľustný kĺb človeka nie je na neustále žuvanie pripravený, celodenne teda žuvačky nepoužívajte. A naviac ako iste viete ani umelé sladidlá nie sú pre nás najzdravšie.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies