Stará tržnica na druhýkrát zmluvu dostala, pre politikov nebude

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 11:24 • 2 min
Stará tržnica na druhýkrát zmluvu dostala, pre politikov nebude

Bratislava - Aliancia Stará tržnica už má zmluvu na prenájom budovy na Námestí SNP. Na druhýkrát ju mestskí poslanci v stredu (24.4.) večer schválili. Občianske združenie chce premeniť tržnicu na multifunkčné mestské centrum s trhmi a budovu postupne zrekonštruovať. Politické akcie v tržnici zastupiteľstvo zakázalo.

slovakia

left justify in out

Mestskí poslanci ešte začiatkom februára schválili, že novým nájomníkom budovy sa stane Aliancia Stará tržnica. Keď sa však začala pripravovať nájomná zmluva, mesto zistilo, že zastupiteľstvo by malo presne definovať niektoré jej ustanovenia, vrátane výšky nájomného. Išlo o symbolické jedno euro ročne. Za dodatok však poslanci nezahlasovali, v stredu preto o podmienkach v zmluve rokovali opäť. Zastupiteľstvo na druhýkrát jednoeurové nájomné schválilo.
      

Aliancia Stará tržnica má tiež do objektu investovať 120.000 eur ročne. Poslanci spresnili, že suma je spolu s daňou z pridanej hodnoty. Projekt zároveň nemá zaťažiť rozpočet hlavného mesta a všetky peniaze, ktoré združenie samo získa, má využiť na prevádzku, rekonštrukciu a modernizáciu objektu, ale aj investovať do vybavenia budovy či techniky. Na rekonštrukciu a modernizáciu pritom musí ísť minimálne 70 percent z celej sumy.
      

Poslanci zároveň schválili, že budova nebude slúžiť na propagáciu politických strán. S takýmto návrhom už minulý mesiac prišla predsedníčka vtedajšieho klubu SaS Katarína Augustinič, dnes Liberálna dohoda (LIDO). "Schválili sme tržnicu občanom, mali by tam byť akcie pre nich, nie na prezentáciu politických strán," pripomenula v stredu poslancom. Ak to aliancia poruší, dostane od mesta pokutu vo výške 500 eur. Zákaz sa však nevzťahuje na uzavreté podujatia, na ktoré verejnosť nemá prístup.
      

Poslanec Stanislav Fiala (KDH) s takýmto bodom uznesenia nesúhlasil. "Brániť im v podnikateľskom zámere iba z nejakého podozrenia, že možno iná politická strana tam dostane prenájom bez poplatku, to sa mi javilo neadekvátne," vysvetlil pre TASR. Fiala sa tiež nazdáva, že takýto bod v uznesení je aj protiústavný. "Diskvalifikuje istú skupinu ľudí, ktorí pôsobia na základe zákona. Na politických stranách je postavený náš systém. Myslím si, že sme neprijali dobré rozhodnutie," dodal. Jeho návrh, aby sa bod vypustil, totiž poslanci nakoniec nepodporili. 
      

Mestské centrum Stará tržnica bude mať zároveň správnu radu, zloženú z viceprimátorky Petry Nagyovej-Džerengovej, ktorá má na starosti oblasť kultúry, riaditeľa kancelárie primátora Ľubomíra Andrassyho a Ivana Krištofa, povereného vedením oddelenia nájmov nehnuteľností. Tržnici poslanci schválili na návrh Iva Nesrovnala (SDKÚ-DS, Most-Híd) aj dozornú radu, ktorá bude kontrolným orgánom. 
      

Kultúrne programy, koncerty, konferencie, divadelné predstavenia, diskusie či prednášky. Aj to by malo byť v Starej tržnici. "Áno, tu sa budeme stretávať," odkazuje občianske združenie oznamom, ktoré v týchto dňoch umiestilo na budovu tržnice. Aliancia chce obnoviť aj tradíciu trhov. "Už v júni plánujeme veľké dobrovoľnícke upratovanie tržnice v spolupráci s verejnosťou. V priebehu týždňa tiež začneme zverejňovať na našej webovej stránke a sociálnych sieťach informácie ohľadom plánovaných služieb a zároveň vyzveme verejnosť, aby nám dali tipy, čo by v tržnici mali radi oni. Chceme, aby sa z tržnice stal spoločný projekt nás všetkých," hovorí Zora Jaurová z aliancie.
      

Združenie s mestom zároveň diskutovalo aj o ďalšom kroku, ktorý by viedol k väčšej transparentnosti projektu. Má v pláne spolupracovať s Alianciou Fair-play a konzultovať s ňou nastavenie pravidiel či možných etických otázok, ktoré by mohli vyplynúť pri rozhodovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies