Stanovisko MV SR k žiadosti o zbavenie imunity poslanca Igora Štefanova

NETKY.SK • 10 Máj 2011, 06:55 • 2 min
Stanovisko MV SR k žiadosti o zbavenie imunity poslanca Igora Štefanova

Stanovisko MV SR k žiadosti o zbavenie imunity poslanca Igora Štefanova

slovakia

left justify in out

img

Právna úprava v oblasti podávania návrhov na zbavenie imunity poslancov NR SR je jednoznačná. Zo žiadneho zákona nevyplýva, že by mal generálny prokurátor SR monopol na predloženie žiadostí o vydanie poslancov na trestné stíhanie. Osobitne to platí vo veciach, ktoré patria do právomoci Úradu špeciálnej prokuratúry, kde platí špecifický právny režim.
V tejto oblasti sú rozhodujúce tieto právne predpisy:  1; Trestný poriadok, 2; Zákon o prokuratúre, 3; Zákon o rokovacom poriadku NR SR.

      Trestný poriadok v § 231 písm. j) ustanovuje, že „iba prokurátor je oprávnený v prípravnom konaní vyžiadať súhlas na trestné stíhanie osoby, v ktorej prípade je na taký úkon potrebný súhlas Národnej rady SR.“ Z toho vyplýva, že ide o úkon trestného konania a zároveň, že tento úkon nie je výlučným oprávnením generálneho prokurátora. Tam, kde zákonodarca v Trestnom poriadku mienil zveriť výlučné oprávnenie generálnemu prokurátorovi, vyjadril to výslovne v texte zákona.
      Z ustanovenia § 55d ods. 2 písm. b) zákona o prokuratúre vyplýva, že „vo veciach patriacich do právomoci Úradu špeciálnej prokuratúry (§ 55b) generálny prokurátor nie je oprávnený vykonať úkony za špeciálneho prokurátora alebo prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry alebo rozhodnúť, že ich vykoná iný podriadený prokurátor.“ Z toho je zrejmé, že generálny prokurátor nie je oprávnený za špeciálneho prokurátora alebo prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry ani vyžiadať súhlas na trestné stíhanie poslanca NR SR.
      Výlučné oprávnenie generálneho prokurátora oznámiť predsedovi NR SR, že „žiada Národnú radu SR o vydanie súhlasu na trestné stíhanie poslanca“ nevyplýva ani zo znenia § 141 Zákona o rokovacom poriadku Národnej rady SR, ktorý v súvislosti so žiadosťou o vydanie súhlasu na trestné stíhanie poslanca používa pojem „príslušný orgán“.
      Z citovaných ustanovení jasne vyplýva, že oprávnenie špeciálneho prokurátora alebo prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na vyžiadanie súhlasu s trestným stíhaním poslanca národnej rady je nespochybniteľné.
      Informáciu poskytol hovorca Ministerstva vnútra SR Gábor Grendel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies