Stanovisko maďarskej vlády o kvótach je stále rovnaké, odmieta ich

NETKY.SK • 17 Október 2016, 12:01 • 2 min
Stanovisko maďarskej vlády o kvótach je stále rovnaké, odmieta ich

BRATISLAVA – Stanovisko maďarskej vlády o kvótach sa od začiatku nezmenilo, aj naďalej ich odmieta. Na otázku TASR tak reagovala Kancelária maďarského premiéra Viktora Orbána.

slovakia

left justify in out

"Myslíme si, že maďarskí občania majú právo rozhodnúť o tom, s kým si prajú žiť v ich krajine a s kým nie. O tomto nemôže namiesto Budapešti rozhodnúť nikto iný, ani Brusel," dodala kancelária.

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk oficiálnym listom začiatkom októbra potvrdil, že vo februári za uznesenie EÚ o kvótach hlasoval aj predseda maďarskej vlády Orbán. V uznesení sa píše, že treba čo najskôr realizovať všetky decembrové rozhodnutia o relokácii migrantov v Únii, vrátane opatrení týkajúcich sa vrátenia a prijímania vrátených migrantov. Tusk zdôraznil, že rada, ktorej členmi sú prezidenti a predsedovia vlád krajín Európskej únie, schválila uvedené uznesenie jednohlasne, teda vrátane Orbána.

 

Maďarský premiér však inicioval referendum o kvótach, ktoré sa konalo 2. októbra. Plebiscit bol neplatný vzhľadom na nízku účasť - platný hlas odovzdalo 41,32 percenta z 8.272.625 oprávnených voličov. Proti kvótam sa vyjadrilo 98,36 percenta, celkom 3.643.055 voličov, za kvóty hlasovalo 1,64 percent zúčastnených voličov. Z odovzdaných hlasov bolo 6,17 percenta neplatných.

 

Po maďarskom referende prezident Orbán absolvoval pracovnú návštevu Slovenska, na ktorej informoval slovenského premiéra Roberta Fica o referende. "Výsledky maďarského referenda o kvótach plne rešpektujeme a považujeme referendum za legitímny a demokratický nástroj," povedal Fico na tlačovej konferencii, ktorá pozostávala iba z vyhlásení premiérov bez otázok.

 

Počas pracovného obeda premiéri rokovali predovšetkým o európskych témach, nevynechali však ani bilaterálne vzťahy, ktoré Fico označil za doteraz najlepšie. "Bilaterálne slovensko-maďarské vzťahy sa rozvíjajú vo všetkých oblastiach v pozitívnej atmosfére a, to chcem podčiarknuť, sú historicky na najlepšej úrovni," uviedol slovenský premiér.

 

Kancelária maďarského premiéra na margo referenda uviedla, že vláda považovala za dôležité opýtať sa občanov na ich názor v otázke povinných kvót, pretože si myslí, že v takejto dôležitej otázke, ktorá sa neobjavila v predvolebnej kampani v roku 2014, ide o názor občanov, ktorý by mal usmerniť stanovisko vlády v priebehu rokovaní.

 

"Výsledok referenda považujeme za pozoruhodný úspech: od roku 1989 nebola žiadna politická strana ani záležitosť podporená takou väčšinou, aká bola dosiahnutá v prípade odmietnutia kvót. Celkom 3,3 milióna "nie" hlasov odovzdaných v referende jasne dokazuje, že vláda reprezentuje väčšinu Maďarov," uzavrela kancelária.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies