Stane sa Peter Kažimír guvernérom NBS? Podľa vlády spĺňa všetky kritériá

NETKY.SK • 28 November 2018, 15:20 • 2 min
Stane sa Peter Kažimír guvernérom NBS? Podľa vlády spĺňa všetky kritériá

BRATISLAVA - Vláda navrhuje za nového guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) súčasného ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý v stredu schválil vládny kabinet. Súčasný šéf centrálnej banky Jozef Makúch odchádza z postu predčasne v marci budúceho roka, ešte pred uplynutím jeho funkčného obdobia.

 

"Odporúčam, aby vláda Slovenskej republiky schválila návrh na vymenovanie Petra Kažimíra za guvernéra Národnej banky Slovenska. Menovaný spĺňa všetky kritériá a podmienky na úspešný výkon funkcie guvernéra NBS," konštatuje Pellegrini v predloženom materiáli. Návrh musí ešte schváliť Národná rada (NR) SR, nového guvernéra následne do funkcie menuje prezident.

 

img

Peter Pellegrini

Zdroj: TASR

 

Vláda v stredu schválila aj kandidáta na doteraz neobsadené miesto jedného viceguvernéra NBS. Na tento post kabinet navrhuje Jozefa Hudáka. Rovnako sa s ním ešte musí stotožniť parlament a vymenovať ho prezident.

 

Doterajší guvernér NBS Jozef Makúch v utorok (27.11.) oznámil odchod z funkcie k 1. marcu budúceho roka. Vykonávať ju bude do vymenovania nového guvernéra NBS. Oficiálne sa jeho funkčné obdobie malo skončiť v roku 2021.

 

Ministerstvo financií následne informovalo, že Kažimír má o tento post záujem a chce odísť z aktívnej politiky. "Moje rozhodnutie je zároveň rozhodnutím odísť z aktívnej politiky. Funkciu ministra financií som vždy vnímal ako odborný post, ktorý sa na jednej strane od politiky oddeliť nedá, ale na strane druhej sa o to treba stále usilovať. Ja som sa snažil tieto dve polohy vyvažovať. Na pozícii guvernéra NBS ma láka možnosť zostať už iba vo svete čísel," priblížil Kažimír.

 

img

Peter Kažimír

Zdroj: TASR

 

Premiér ešte pred rokovaním vlády potvrdil, že plánuje navrhnúť Kažimíra ako kandidáta na post guvernéra NBS. Uviedol, že rád navrhuje do funkcií odborníkov. "Na druhej strane to budem robiť s určitou ľútosťou, pretože budem navrhovať Petra Kažimíra, ktorého považujem za vysokého a špičkového odborníka," povedal Pellegrini.

 

V prípade, že sa Kažimír stane guvernérom NBS, bude to podľa premiéra predstavovať "vážnu stratu". "Prídeme o človeka, ktorého by som rád videl na poste ministra financií," poznamenal premiér. K jeho nástupcovi sa nechce vyjadrovať dovtedy, kým Kažimír neoznámi svoj odchod z postu ministra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies