Standing ovation pre IMT Smile a Lúčnicu v zaplnenej bratislavskej Inchebe

NETKY.SK • 14 December 2014, 10:13 • 2 min
Standing ovation pre IMT Smile a Lúčnicu v zaplnenej bratislavskej Inchebe

BRATISLAVA - Dlhotrvajúce standing ovation zaplneného hradiska bratislavskej Incheby v sobotu večer (13.12.) bolo odmenou pre umelecký súbor Lúčnica a skupinu IMT Smile, ktorí sa predstavili v novom projekte s názvom Made in Slovakia. Režisér Ján Ďurovčík dokonale prepojil dva na prvý pohľad diametrálne odlišné umelecké žánre, ľudovú tvorbu s poprockovou hudbou.

slovakia

left justify in out

Líder skupiny IMT Smile Ivan Tásler vybral pre tento program piesne Opri sa o mňa, Veľa lásky, Bozk, Niekto ako kráľ, Vyvedený z miery, Viac, Tajné milovanie, Kapela, Ľudia nie sú zlí, Cesty druhej triedy, Exotika a Najkrajšie Vianoce, všetko známe hity.
      

Lúčnica z bohatého repertoáru ponúkla tance Šarišská polka, Sviatok na Zemplíne, Na detvianskych lazoch, Hrnčiarsky čardáš, Čirčianka, Odzemok a Priadky.
      

Ďurovčík pre tento program postavil aj dve nové choreografie. Predviedol sa aj orchester Lúčnice na čele s primášom Martinom Sleziakom v troch samostatných číslach.
      

Publikum bolo výborné, aplaudovalo od samého úvodu, vyspievalo nielen všetky pesničky s Ivanom Táslerom ale aj ľudovky spolu s Lúčnicou.
      

Ďurovčík je známy ako veľmi náročný choreograf a režisér, všetko na pódiu chce mať "naj", výkonmi interpretov začínajúc až po technické zabezpečenie. Premiérové vystúpenie Made in Slovakia nebolo výnimkou.
      

Na prednej časti pódia priestor pre tanečné čísla, v strednej časti konštrukcia vo forme poschodia, kde mala svoje miesto kapela. Konštrukcia bola navrhnutá a vyrobená špeciálne pre toto predstavenie. Špičková zvuková aparatúra, svetelné efekty zvýraznili výsledný scénický efekt. Tanečníci sa predviedli v kostýmoch a krojoch z mnohých kútov Slovenska, pri pesničke Kapela aj členovia skupiny IMT Smile.
      

Viacero zaujímavých a netradičných momentov ponúkla dvojhodinová šou, saxofonista Mário Garbera si "strihol" sólo s orchestrom Lúčnice, uprostred piesne Niekto ako kráľ prešiel Ivan Tásler do známej ľudovky A ja taká dzivočka a diváci sa okamžite pridali, pri pesničke Kapela, známej aj pod názvom Horela hora, horela sa k Táslerovi pridala aj dievčenská spevácka štvorica Lúčnice, Cesty druhej triedy s kapelou hral aj orchester Lúčnice, podobne ako pri piesni Exotika, tam zahrali Sleziakovci celú polovicu skladby. Elegantný bol záver, keď Lúčnica uviedla vianočnú koledu a IMT Smile pridali svoj vianočný song Najkrajšie Vianoce. Dlhotrvajúci aplauz a standing ovation pri záverečnej klaňačke bol viac ako zaslúžený.
      

"My sme pred rokmi – Slovenské divadlo tanca a IMT Smile – urobili spoločný koncert, vypredali sme sedemnásť hál. Už vtedy to všetci považovali, že moderný balet a rocková kapela je nespojiteľné. Spojili sme. Prišli za mnou jedni aj druhí, aby som spojil toto. Od začiatku som si vedel predstaviť, že sa to spojiť dá. Ale chceli sme urobiť kultivovanú šou, čo bolo najpodstatnejšie, a myslím, že sme ju urobili," povedal pre TASR autor scenára a režisér Ján Durovčík.
      

"Chvalabohu všetko dopadlo dobre. Mal som malé obavy, ale predpokladal som, že to bude dobré. Vyšlo to výborne a obecenstvo to veľmi prijalo," dodal choreograf Lúčnice profesor Štefan Nosáľ.
      

"Dnes celý deň nebol úplne najpokojnejší, ale tak to býva pri veľkých veciach. A toto je veľká vec, ktorú sme chystali rok a teším sa, že to dopadlo dobre. Aspoň dúfam, že takéto budú reakcie. V zásade sme boli veľmi suverénni, cítili sme, že toto neostane len tak bez povšimnutia, že to neostane len pri jednom koncerte. Nechcem povedať, že sme si boli istí, to nie, boli sme pokorní a čakali, ako sa to vyvinie. Ale tajne sme verili, že to bude mať takýto dosah. V Bratislave to uvidí osemnásťtisíc ľudí, čo je podľa mňa neuveriteľné," uviedol pre TASR líder kapely Ivan Tásler.        
      

V Bratislave sa oba súbory v spoločnom projekte predstavia ešte dvakrát, dnes a v pondelok 15. decembra, následne 18. a 19. decembra v košickej Steel Aréne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona