Štandardy platia aj na vlakových staniciach, majú byť vykúrené a čisté

NETKY.SK • 11 Január 2015, 11:50 • 2 min
Štandardy platia aj na vlakových staniciach, majú byť vykúrené a čisté

BRATISLAVA - Na 57 železničných staniciach v rámci Slovenska platí od 1. januára tohto roka niekoľko štandardov, ktoré musia Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dodržiavať.

slovakia

left justify in out

Novinka má zvýšiť kultúru a kvalitu cestovania, ak železničiari štandardy porušia, od ministerstva dopravy dostanú pokutu.
      

Po novom tak okrem iného teplota vo vykurovaných čakárňach nesmie klesnúť pod plus 15 stupňov Celzia a vnútorné priestory určené pre cestujúcich sa musia pravidelne čistiť. A to od prachu, odpadkov a akýchkoľvek nečistôt. Napríklad aj sklá okien sa musia z oboch strán pravidelne čistiť od prachu, viditeľných nečistôt a majú byť bez prekrytia nevhodnými materiálmi.
      

Lavičky so sektorovým sedením musia byť na všetkých krytých nástupištiach, vo vestibuloch a čakárňach a stanice so zavedenou úžitkovou alebo pitnou vodou musia byť vybavené splachovacím WC. Tiež priestory určené na nástup a výstup do vlaku majú byť v zime pri snehovej pokrývke odhrnuté a pri poľadovici posypané tak, aby bol zaistený bezpečný pohyb cestujúcich. 
      

ŽSR podľa hovorkyne Martiny Pavlikovej mali v roku 2014 na zabezpečenie štandardov platných od januára tohto roka náklady vo výške 1,1 milióna eur. Uhradili ich z vlastných zdrojov. Do praxe sa ale nezaviedli všetky štandardy naraz, ďalšie prídu na rad v roku 2016 a postupne až do roku 2022. "Na dosiahnutie štandardov v roku 2015 je potrebných 2,2 milióna eur, ktoré sa použijú z vlastných zdrojov ŽSR," vyčíslila Pavliková. Celkovo by si pritom mali štandardy vyžiadať náklady v predpokladanej sume 22,1 milióna eur.
      

Napríklad od januára 2016 by mala k aktuálnym štandardom pribudnúť povinnosť pre ŽSR, aby boli všetky budovy stanice, ktoré používa verejnosť, bez viditeľných nedostatkov vonkajšieho vybavenia aj ich funkčnosti. Rovnako exteriér budov a prístreškov, steny podchodov či nátery lavičiek alebo smetných košov majú byť bez zjavných chýb celistvosti omietky či daného náteru.
      

Pokuty za prehrešky voči štandardom od ministerstva dopravy sú pritom buď jednorazové, alebo vo výške dve eurá za každý deň odo dňa zistenia nedostatku až do dňa, kým nebude odstránený. V prípade, že sa pochybenie po 365 dňoch neodstráni, stanoví sa nová sankcia. Napríklad, ak teplota na stanici klesne pod plus 15 stupňov Celzia, železničiari dostanú jednorazovú pokutu 50 eur. Ak ale na stanici chýba splachovacie WC, dostane pokutu dve eurá za každý deň od zistenia nedostatku až do jeho odstránenia. Ak ho stanica neodstráni, po 365 dňoch dostane pokutu 1000 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies