Standard & Poor's zlepšila rating Slovenska

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 21:32 • 2 min
Standard & Poor's zlepšila rating Slovenska

BRATISLAVA - Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's zvýšila rating dlhodobých záväzkov Slovenska v zahraničnej a domácej mene na stupeň A+ z úrovne A. Zároveň Slovensku potvrdila rating krátkodobých záväzkov v zahraničnej a domácej mene na stupni A-1. Výhľad ratingov je stabilný.

slovakia

left justify in out

Zlepšenie hodnotenia úverovej spoľahlivosti odzrkadľuje názor agentúry, že zrýchľujúci sa ekonomický rast krajiny povedie k pokračujúcemu zlepšeniu fiškálnej situácie, hlavne k postupnému zníženiu verejného dlhu. S&P prognózuje, že slovenské hospodárstvo bude v rokoch 2015 až 2018 ročne posilňovať priemerne o 3 %.

 

Negatívne na rating Slovenska pôsobia pretrvávajúce štrukturálne problémy ekonomiky, ako je vysoká štrukturálna nezamestnanosť a nezamestnanosť mládeže a veľké regionálne disparity. Agentúra však očakáva, že deficit štátneho rozpočtu bude v tomto roku opäť pod hranicou 3 % a do roku 2018 sa zníži pod hranicu 2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa metodiky Standard & Poor's verejný dlh v roku 2015 bude pod úrovňou 52 % HDP.

 

Agentúra ďalej uviedla, že slovenské banky, ktoré majú prevažne zahraničných majiteľov, zostávajú dobre kapitalizované. Objem klasifikovaných úverov je iba tesne nad úrovňou 5 % celkovému objemu pôžičiek a priemerná kapitálová primeranosť bánk je vyššia ako 17 %. "Stabilný výhľad Slovenska odzrkadľuje naše očakávanie, že vláda bude pokračovať v konsolidácii verejných financií a ekonomický rast zostane silný, pričom ho bude podporovať domáci dopyt," konštatovala agentúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona