Stan Lee: Od nekrológov, armády až k svetu superhrdinov!

NETKY.SK • 15 November 2018, 18:00 • 2 min
Stan Lee: Od nekrológov, armády až k svetu superhrdinov!

Nepoznám človeka, ktorý by aspoň na chvíľku netúžil byť superhrdinom. Mať tú čarovnú moc a niečo zmeniť, alebo prekonať. Stan Lee často hovoril na túto tému. Jeho pokora ho ale vždy držala pri zemi. Fanúšikovia ho žiadali, aby z nich spravil superhrdinov, ale takúto moc nemal. A jeho hrdinovia zas nemali takú moc, aby ostal medzi nami navždy. Zomrel v pondelok 12. novembra vo veku 95 rokov.

slovakia

left justify in out

Sám si uvedomoval, že vo svete je toľko zla, že potrebujeme niekoho, kto nás od toho všetkého zachráni. Žil v dobe, ktorá mu nepriala. Zatiaľ, čo jeho rovesníci pracovali na poliach, alebo v továrňach, jeho hlavou prúdila nekonečna dávka fantázie. Vo svojej rannej mladosti sa živil písaním nekrológov a kopírovaním zdravotnej dokumentácii v miestnej nemocnici. Mnohí ho označovali za čudáka a utrúsili na jeho adresu nemiestnu poznámku.

 

 „Zo začiatku som sa hanbil, lebo moji rovesníci stavali mosty, boli úspešní lekári  a ja som písal komiksy. Potom som si uvedomil, že zábava je jedna z najdôležitejších vecí v život. Cítil som, že pokiaľ dokážem ľudí zabávať, robím dobrú vec.“

 

Lee svoju komiksovú kariéru naštartoval v roku 1940 v spoločnosti Timely Comics, kde začínal ako „kancelársky chlapec“. V týchto časoch tvoril trojicu on, Joe Simon a Jack Kirby. Posledný dvaja stvorila legendárneho Captaina America. Tipovali by ste tomuto superhrdinovi takmer osem krížikov na chrbte? Lee sa do roka  prepracoval na spisovateľa a prispieval k nápadom a významne prispel k popularizácii tohto hrdinu, ktorý nosí kostým s motívom americkej vlajky a je vyzbrojený štítom.

 

img

 

Následne v roku 1941 Joe a Jack vybrali vlastnou cestou a Lee nastúpil na pozíciu šéfredaktora Timely Comics. Túto pozíciu vykonával takmer 30 rokov s výnimkou obdobia, kde v roku 1942 sa zapísal do armády ako mnohí mladí muži tejto doby. Jeho úlohou bola oslobodzovanie koncentračných táborov, rozdával plagáty a odznaky, ktoré vojakov varovali pred nebezpečenstvom pohlavných chorôb. Zo služieb bol prepustený v roku 1945 a hneď sa vrátil na pozíciu šéfredaktora. Veľkej pocty sa mu dostalo až v roku 2017, kedy bol vyhlásený za člena Federálnej asociácie plukovníkov.  

 

Kniha, ktorá zachránila svet komiksov..

 

Päťdesiate roky boli pre komiksy naozaj ťažké. Stupňujúca kriminalita, vandalizmus bol s nimi spájaný. Vláda, verejnosť boli za to, aby sa komiksy prestali distribuovať. Stan Lee v tých časoch musel prepustiť takmer všetkých zamestnancov. Lee bol natoľko zlomený, že tento svet komiksov chcel opustiť a venovať sa inej profesii. V týchto časoch ho najviac podporila manželka a prinútila ho, aby vydal svoju prvú knižku. Na tej spolupracoval s navrátilcom Jack Kirbym. Išlo o Fantastickú štvorku. Táto kniha zmenila svet komiksov a preto ju fanúšikovia tohto žánru označujú za knihu, ktorá zachránila ich svet.  

Fanstastickú štvorku tvorili štyria vedci. Keď ich pri vedeckej misii vo vesmíru vystavali vysokej dávke kozmického žiarenia. Boli nimi: Reed Richards (Mister Fantastic), Susan Storm (Invisible Woman), Johnny Storm (Human Torch) a Ben Grimm (Thing).

 

img

Zdroj: https://nerdist.com/fantastic-four-return-to-marvel-comics/

 

Prekročil svoj tieň

 

Keď už nikto nedúfal, že úspech Fantastickej štvorky nikdy nikto neprekoná, prišliel s novými postavami ako Ant-men, Hulk, Dr. Stranger, Thor a Spider-Man.

 

Kto z nás by nepoznal Petera Parkera, ktorý stratil svojich rodičov ako dieťa. Neobľúbený v škole, ničím nevýrazným a predsa výnimočným.

 

img

 

Stan Lee sa dotkol srdca každého z nás!

 

Jeho postavy boli a sú kultové, vždy vyhrávalo dobro nad zlom. Či už šlo o vojaka, ktorý položil život za dobro ľudstva, alebo mutanti, ktorí bojovali za spravodlivosť. Každá jedna postava bola iná a výnimočná, presne taká ako sme my ľudia. Nikto nie je dokonalý a každý z nás ma chyby, ale preto nemusíme byť zlý voči iným.  A možno preto sa stal slávnym po celom svete, lebo z neho sršala nesmierna ľudskosť a láska. Veríme, že jeho odkaz sa bude šíriť filmovým, ale aj komiksovým svetom naďalej. Česť jeho pamiatke.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies