Stalo sa 9. októbra

NETKY.SK • 9 Október 2012, 06:56 • 2 min
Stalo sa 9. októbra

Stalo sa 9. októbra - Life style 9.

slovakia

left justify in out

img

9. októbra 
   Svetový deň pošty 
   Narodenia 
   1920 - narodil sa herec Viliam Záborský. Vynikajúci recitátor, jeden z generácie, ktorá formovala Činohru SND. Z inscenácií: P. Országh-Hviezdoslav - Herodes a Herodias, F. Schiller - Nevesta messinská, W. Shakespeare - Hamlet, A. Miller - Pohľad z mostu, P. Karvaš - Antigona a tí druhí. Účinkoval napríklad i vo filmoch Prerušená pieseň, Jánošík, Smrť prichádza v daždi. Bol pedagógom na konzervatóriu i VŠMU. Zomrel v roku 1982. 
   1922 - narodil sa český režisér Ladislav Rychman. Pôsobil v Divadle satiry, na Barrandove, spolupracoval s divadlom Laterna magika na programe pre EXPO v Montreale. Tvorca prvých čs. filmových muzikálov Starci na chmelu, Dáma na kolejích, Hvězda padá vzhůru, Jen ho nechte, ať se bojí. Nakrútil tiež filmy Zločin v dívčí škole, Babičky dobíjejte přesně! a i. V televízii pracoval na hudobných programoch. Zomrel v roku 2007. 
   1929 - narodil sa český herec Vladimír Menšík. Svoj komediálny talent uplatnil pri stvárňovaní postáv vo filme i v televízii: Hledá se táta!, Lásky jedné plavovlásky, Pane, vy jste vdova!, Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Což takhle dát si špenát, Náš dědek Josef, seriály: Létající Čestmír, Arabela. Presvedčivo stvárňoval aj vážne postavy: Markéta Lazarová, Všichni dobří rodáci, Na kometě, Partie krásného dragouna, Ikarův pád, Dobří holubi se vracejí. Zomrel v roku 1988. 
   1940 - narodil sa britský rockový skladateľ, spevák a gitarista John Lennon, člen skupiny The Beatles. Po rozpade Beatles úspešne pôsobil ako sólový interpret. Ôsmeho decembra 1980 ho v New Yorku zastrelil Mark David Chapman. 
   1964 - narodil sa mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro. Nakrútil napríklad snímky Blade 2, Hellboy, Faunov labyrint alebo Hellboy 2: Zlatá armáda. 
   1969 - narodila sa britská hudobníčka PJ Harvey, celým menom Polly Jean Harvey. Začínala v kapele Automatic Dlamini, ktorú opustila v roku 1991. Následne vytvorila vlastnú formáciu, ktorú nazvala jednoducho PJ Harvey. Skupina debutovala v roku 1992 albumom Dry, po ktorom nasledovala nahrávka Rid Of Me. V roku 1993 sa však táto skupina rozpadla a odvtedy PJ Harvey pôsobí ako sólová interpretka. Má na konte má albumy: To Bring You My Love, Is This Desire?, Stories From The City, Stories From The Sea, Uh Huh Her, White Chalk a Let England Shake. Venuje sa aj výtvarnému umeniu, sochárstvu a písaniu prózy a poézie. 
   1975 - narodil sa americký hudobník Sean Lennon, syn Johna Lennona a Yoko Ono. Sólové albumy Into the Sun, Half Horse, Half Musician a Friendly Fire. 
   1980 - narodil sa švédsky hokejista Henrik Zetterberg. Profesionálnu kariéru začínal v klube Timra IK a od roku 2002 pôsobí v NHL v tíme Detroit Red Wings, s ktorým v roku 2008 získal Stanley Cup. Švédskemu národnému výberu pomohol k zisku zlatých medailí na ZOH 2006 a na MS 2006, strieborných na MS 2003 a bronzových na MS 2001 a 2002. 
   Úmrtia 
   1978 - zomrel belgický šansoniér a hudobný skladateľ Jacques Brel. Narodil sa v roku 1929. 
   Ostatné udalosti 
   1874 - vznikla Svetová poštová únia - Universal Postal Union (UPU) so sídlom v Berne. Jej cieľom je zdokonaľovanie poštových služieb a koordinácia medzinárodného poštového styku. 
   1888 - oficiálne sprístupnili monumentálny washingtonský obelisk, dominantu hlavného mesta USA a pamätník prezidentovi Georgeovi Washingtonovi. Monument stojí uprostred Washingtonu a je vysoký takmer 170 metrov. 
   2005 - vedecký tím z Čínskej akadémie vied v Pekingu informoval, že najvyššia hora sveta, Mount Everest, je nižšia, než sa dovtedy uvádzalo. Čínski vedci zistili, že Mount Everest čnie do výšky 8844,43 metra nad morom, pričom dovtedy sa predpokladalo, že meria približne o štyri metre viac.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona