Stalo sa 9. júla

NETKY.SK • 8 Júl 2012, 20:30 • 2 min
Stalo sa 9. júla

Stalo sa 9. júla - Life style Narodenia 1937 - narodil sa anglický výtvarník David Hockney.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1937 - narodil sa anglický výtvarník David Hockney. Patrí k najúspešnejším súčasným anglickým umelcom. Na prelome 50. a 60. rokov študoval maľbu na Kráľovskej akadémii v Londýne. Po skončení štúdia sa v roku 1962 sa usadil v kalifornskom Los Angeles.
1956 - narodil sa americký herec a režisér Tom Hanks. Na svojom konte má dva Oscary - prvého získal v roku 1994 za hlavnú rolu v dráme Philadelphia a o rok neskôr si zlatú sošku prevzal za titulnú rolu v snímke Forrest Gump. Vyslúžil si aj ďalšie tri nominácie na ceny Akadémie za herecké výkony v hlavných úlohách filmov Veľký, Zachráňte vojaka Ryana a Stroskotanec. Známy je napríklad aj z filmov Veľké víťazstvo, Bezsenné noci v Seattli, Apollo 13, Láska cez internet, Zelená míľa, Chyť ma, ak to dokážeš, Terminál, Da Vinciho kód, Súkromná vojna pána Wilsona, Anjeli a démoni a Larry Crowne.
1964 - narodila sa americká speváčka a herečka Courtney Love, vl. m. Courtney Michelle Harrison. Líderka alternatívno-rockovej skupiny Hole. Účinkovala napríklad vo filme Ľud verzus Larry Flynt Miloša Formana. Z ďalších filmov: Basquiat, 200 cigariet, Muž na Mesiaci. Vdova po frontmanovi skupiny Nirvana Kurtovi Cobainovi.
1975 - narodil sa americký hudobník a herec Jack White, vl. m. John Anthony Gillis. Bývalý člen rockového dua The White Stripes, v ktorom pôsobil so svojou exmanželkou Meg White. Účinkoval napr. vo filmoch Káva a cigarety, Návrat do Cold Mountain a Neuveriteľný život rockera Coxa. Autor a interpret piesne Another Day to Die z bondovky Quantum of Solace. V roku 2005 založil rockovú skupinu Racounters a hráva tiež v alternatívnej skupine The Dead Weather.
Úmrtia
2002 - zomrel americký herec Rod Steiger. V roku 1968 získal Oscara za stvárnenie hlavnej úlohy vo filme V žiari noci. Ďalšie filmy: Waterloo, Nevinní so špinavými rukami, Leto v Alabame a i. Narodil sa v roku 1925.
2004 - zomrel francúzsky herec Jean Lefebvre. Vo filme ho preslávili najmä komické úlohy. Diváci si ho môžu pamätať predovšetkým ako jedného zo žandárov zo Saint Tropez. Objavil sa tiež vo filmoch ...a Boh stvoril ženu, Angelika a kráľ, Muž z Acapulca, Kam sa podela siedma rota?, Návrat siedmej roty, Vrátnik od Maxima, Siedma rota za úplnku a iných. Narodil sa v roku 1919.
Ostatné udalosti
1968 - v Bratislave uskutočnili prvú transplantáciu srdca v Československu i v celej strednej Európe, v poradí 24. na svete. Urobil ju kolektív lekárov na II. chirurgickej klinike Lekárskej fakulty UK v Bratislave pod vedením akademika Karola Šišku. Darcom bol 46-ročný Bratislavčan, príjemcom 54-ročná pacientka, ktorá však krátko po unikátnej operácii zomrela.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies