Stalo sa 9. januára

NETKY.SK • 9 Január 2013, 08:26 • 2 min
Stalo sa 9. januára

Stalo sa 9. januára - Life style Narodenia 1890 - narodil sa český spisovateľ Karel Čapek.

slovakia

left justify in out

imgNarodenia 

1890 - narodil sa český spisovateľ Karel Čapek. Jeho najznámejšími dielami sú utopicko-fantastické drámy R.U.R., Věc Makropulos, romány s prvkami sci-fi Továrna na absolutno, Krakatit a divadelné hry Zo života hmyzu a Adam Stvořitel. Na fašizmus reagoval románom Válka s mloky a drámami Bílá nemoc a Matka. Napísal tiež detektívne knihy Povídky z jedné kapsy, Povídky z druhé kapsy, poetické prózy Hordubal, Povětroň a cestopisné fejtóny. Autor kníh, v ktorých zaznamenal rozhovory s prezidentom ČSR T. G. Masarykom Hovory s T. G. M., Mlčení s T. G. M. a Nablízku T. G. M. Pre deti napísal napr. knihu Dášenka čili život štěněte. Tiež divadelný, literárny a výtvarný kritik, v rokoch 1925 - 1933 predseda Československého PEN klubu. Prekladal z francúzštiny. V roku 1995 mu udelili Rad T. G. Masaryka in memoriam. Zomrel v roku 1938. 

1908 - narodila sa francúzska prozaička Simone de Beauvoir, predstaviteľka existencializmu. O postavení ženy v spoločnosti napísala esej Druhé pohlavie. Autorka autobiografických príbehov a spomienkovej prózy Pamäti poriadneho dievčaťa. Romány: Všetci sú smrteľní, Mandaríni. Životná družka filozofa a spisovateľa Jean-Paula Sartra. Zomrela v roku 1986. 

1941 - narodila sa americká speváčka Joan Baez. Počas viac ako 50 rokov na hudobnej scéne vydala 24 štúdoviek, 19 kompilácií, 10 živých nahrávok a jeden soundtrack. Nahrala piesne v ôsmich jazykoch, i keď plynulo hovorí len anglicky a španielsky. Napriek tomu, že je označovaná za folkovú speváčku, jej hudba sa pohybuje od folk rocku, cez pop a country až po gospel. Medzi jej najznámejšie piesne Diamonds & Rust, The Night They Drove Old Dixie Down alebo Love Is Just a Four-Letter Word, ktorej autorom je Bob Dylan. Pôsobila ako aktivistka v boji za ľudské práva i životné prostredie, angažovala sa aj proti vojne vo Vietname a proti rasizmu. 

1944 - narodil sa britský hudobník Jimmy Page. V rokoch 1966 až 1968 pôsobil v kapele The Yardbirds, v roku 1968 bol spoluzakladateľom skupiny Led Zeppelin. Do Rock'n'rollovej siene slávy ho uviedli až dva razy, najprv sa do nej dostal v roku 1992 ako člen skupiny The Yardbirds a v roku 1995 ako gitarista Led Zeppelin. Magazín Rolling Stone ho v roku 2003 zaradil na deviate miesto rebríčka najlepších gitaristov histórie. V roku 2005 mu udelili Rád britského impéria. 

1977 - narodila sa speváčka Lucia Šoralová. Začínala v súbore Lúčnica, neskôr úspešne absolvovala konkurz do českej verzie muzikálu Vlasy v pražskom divadle Pyramída. Spev študovala na Konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe a účinkovala i v ďalších muzikáloch: Dracula, Krysař, Hamlet, Johanka z Arku, Miss Saigon, Tajemství, Golem. V bratislavskom Divadle Aréna sa predstavila v muzikáli Rocky Horror Show. Nahrala albumy Zblízka, Púšť a O lásce, cti a kuráži. 

Úmrtia 

2011 - zomrel britský režisér a producent Peter Yates. Filmovú kariéru odštartoval v dabingu, neskôr sa stal asistentom réžie. Jeho režisérskym debutom bol muzikál Summer Holiday v hlavnej úlohe s Cliffom Richardom. Medzinárodné uznanie mu priniesol o päť rokov neskôr Bullittov prípad so Steveom McQueenom. Medzi jeho ďalšie známe filmy patria napríklad Únik a Garderobiér, za ktoré si vyslúžil po dve nominácie na Oscara v kategóriách Najlepší film a Najlepší režisér. Narodil sa v roku 1929.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona