Stalo sa 9. augusta

NETKY.SK • 8 August 2012, 19:45 • 2 min
Stalo sa 9. augusta

Stalo sa 9. augusta - Life style Narodenia 1939 - narodila sa česká speváčka Eva Pilarová.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1939 - narodila sa česká speváčka Eva Pilarová. Pôsobila v divadlách Semafor, Rokoko a v Hudobnom divadle v Karlíne, spievala s orchestrom K. Vlacha a J. Vobrubu, od roku 1969 s vlastnými skupinami. Trikrát vyhrala anketu Zlatý slavík. Albumy: Eva Pilarová, Láska nebeská (s Waldemarom Matuškom), Zázrak je žít a i. Hrala tiež vo filmoch, napr.: Kdyby tisíc klarinetů, Ta naše písnička česká, Zločin v šantánu.
1943 - narodil sa český herec František Němec. Dlhoročný člen Národního divadla, zahral si tiež v snímkach Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, Zralé víno, Samotáři a tiež v mnohých televíznych filmoch a inscenáciách.
1957 - narodila sa americká herečka Melanie Griffith. Preslávila ju postava pornoherečky Holly Body v psychologickom trileri Dvojník. Ďalej hrala vo filmoch: Podnikavé dievča, Psychopat zo San Francisca, Nie som blázon, Jedna navyše, Lolita, Celebrity, Leto v Alabame a i. Je manželkou herca Antonia Banderasa.
1963 - narodila sa americká speváčka a herečka Whitney Houston. Držiteľka dvoch cien Emmy, šiestich Grammy, 22 American Music Awards a 30 Billboard Music Awards. Podľa Guinnessovej knihy rekordov bola vôbec najoceňovanejšou interpretkou na svete. Z albumov: Whitney Houston, Whitney, I´m Your Baby Tonight, My Love Is Your Love, Just Whitney..., I Look to You. Ako herečka je známa predovšetkým zo snímky Osobný strážca, okrem toho hrala napr. vo filmoch Až si vydýchnem a Kazateľova žena. Zomrela v roku 2012.
1967 - narodila sa česká herečka Dana Vávrová, známa ako Leontýnka z populárneho rodinného filmu Ať žijí duchové. Hrala tiež vo filmoch Kulový blesk, Pan Tau a v seriáli My všichni školou povinní. Neskôr žila a nakrúcala v Nemecku, kde sa vydala za televízneho režiséra Josepha Vilsmaiera. Venovala sa aj réžii, nakrútila filmy Hurá na medvěda a Poslední vlak. Zomrela v roku 2009.
1968 - narodila sa americká herečka Gillian Anderson, známa predovšetkým zo seriálu Akty X. Z filmov: Podoby lásky, Akty X - Film, Posledný škótsky kráľ , Akty X: Chcem uveriť, Ako sa zbaviť priateľov a zostať úplne sám.
1976 - narodila sa francúzska herečka Audrey Tautou. Preslávila sa v roku 2001 účinkovaním vo filme Jeana-Pierra Jeuneta Amélia z Montmartru, ktorý získal päť nominácií na Oscara. Ďalej hrala vo filmoch On je veľký, ja som maličká, Pekné svinstvo, Ľúbi ma, neľúbi ma, Erasmus alebo Priatelia po španielsky, Príliš dlhé zásnuby, Da Vinciho kód, Coco Chanel, Nežnosť.
Úmrtia
1969 - skupina fanatikov združených okolo Charlesa Mansona v Hollywoode brutálne zavraždila americkú herečku Sharon Tate, vtedy tehotnú manželku poľského režiséra Romana Polańského. Spolu s ňou boli zavraždení ďalší štyria ľudia. Všetci členovia tzv. Mansonovej rodiny si odpykávajú doživotný trest. Tate hrala vo filmoch: Údolie bábik, Rosemary má dieťatko a s Polańským sa zoznámila pri nakrúcaní Plesu upírov v r. 1967. Zosobášili sa o rok neskôr. Narodila sa v roku 1943.
2008 - zomrel americký herec Bernie Mac, vl. m. Bernard Jeffrey McCullough. Začínal ako komik v kluboch, známym sa stal v roku 1989 po víťazstve v národnej súťaži komikov. V televízii mal v rokoch 2000 až 2006 vlastnú šou s názvom The Bernie Mac Show. V roku 2001 si zahral s Bradom Pittom a Georgeom Clooneym v snímke Dannyho jedenástka a účinkoval aj v jej dvoch pokračovaniach. Ďalej hral vo filmoch Santa je úchyl!, Transformers, Charlieho anjeli: Na plný plyn alebo Old Dogs. Narodil sa v roku 1957.
Ostatné udalosti
1945 - Američania zhodili atómovú bombu na japonské mesto Nagasaki. Bomba Fat Man, ktorú zhodili z bombardéru B-29 Bockscar, vybuchla o 11:02 miestneho času. Priamo na následky výbuchu zahynulo asi 40-tisíc ľudí, ďalšie desiatky tisíc ľudí utrpeli zranenia. Tri dni pred týmto útokom USA zhodili atómovú bombu Little Boy na mesto Hirošima. O šesť dní, 15. augusta 1945, Japonsko kapitulovalo, 2. svetová vojna sa definitívne skončila 2. septembra 1945 podpísaním japonskej kapitulácie.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona